Krångliga sopregler förvirrar i Shanghai

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-07-08

Shanghai ska börja sopsortera – och reglerna är mycket strikta. Arkivbild.

Är skräpet vått, torrt, farligt eller återvinningsbart? Och hur sorteras människohår?

Kina har siktet inställt på en klimatomställning, men nya, strikta sopsorteringsregler förvirrar befolkningen i mångmiljonstaden Shanghai.

Att gå ut med soporna har blivit en knepig affär i Kinas kommersiella centrum Shanghai, sedan staden infört nya regler om källsortering den 1 juli.

Reglerna får den svenska sophanteringen att framstå som en barnlek. Hushållsavfall är uppdelat i flera kategorier, enligt en guide på hemsidan Time Out Shanghai "vått" avfall, som matrester, äggskal, djurfoder och blommor, skiljs från "torrt" avfall, som använda servetter, tejp och ostronskal.

Matavfall som är svåra att bryta ned, som tuggummi, stora ben eller kokosnötskal, utgör ytterligare en egen kategori. Så även allmänfarligt avfall som mediciner, och återvinningsbart material som plast och metall.

De små plastkopparna som används för den populära asiatiska mjölkdrycken "bubbelte", däremot, räknas som "torrt" avfall, enligt Time Out Shanghai.

Svåra regler

Mottagandet av de nya reglerna har dominerats av en enda känsla i storstaden: total förvirring.

Sociala medier svämmar över av frågor om hur människohår, kvitton eller fruktkärnor ska sorteras. Andra uttrycker en irritation över att den nya sophanteringen utgör en sanitär olägenhet.

– Det är jobbigt. Plastpåsar måste slängas för sig, och om de är smutsiga måste man tvätta dem. Då blir händerna smutsiga. Det är ohygieniskt, säger 68-årige Shanghaibon Shen till nyhetsbyrån Reuters.

För Shen och andra gäller det dock att fatta galoppen snabbt. Invånare som bryter mot reglerna eller struntar i att källsortera riskerar böter om motsvarande ungefär 300 kronor, enligt South China Morning Post.

Men Shanghais stadsförvaltning är hoppfull. 70 procent av stadens 23 miljoner invånare bör källsortera i enlighet med lagen redan nästa år, spår den enligt Reuters.

Får att nå målet har staden utvecklat en app, anställt 1 700 instruktörer och hållit i 13 000 träningstillfällen för att utbilda Shanghaibor i återvinningsvett.

Krig mot förorening

2013 utropade Kina ett "krig mot föroreningen", och har sedan dess lanserat en rad klimatsatsningar som ska minska koldioxidutsläppen och förbättra luftkvaliteten i storstäderna. Hundratals nya biogaskraftverk håller på att byggas.

I januari 2018 slog Kina igen porten för nära all import av återvinningsbart plastavfall, ett beslut som skakat världens sophantering i grunden.

Tidigare skickades en stor del av hela världens plast till Kina för att återvinnas. Men landet beklagade sig över att avfallet var förorenat, och att de stora volymerna förhindrade den inhemska sopsorteringsprocessen.