Kim Eriksson Sirawan vill byta namn – stoppas

Ansökte om att åka till Skatteverkets servicekontor

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Kim Eriksson Sirawan dömdes till döden i Thailand, men avtjänar sin knarkdom i Sverige.

Nu ber han om att få en särskild permission för att besöka Skatteverket – för att byta efternamn, få ett id-kort och återinvandra till sitt hemland.

Men Kriminalvården nekar hans ansökan och vill att han ska vänta i drygt en månad.

Svenske Kim Eriksson Sirawan, 38, utvandrade till Thailand och bosatte sig där i september 2009.

Sommaren därpå avslöjades han med att driva ett knarklabb i sitt garage i Rayong utanför Bangkok. I samband med polisrazzian hittades också 53 gram metamfetamin.

Han dömdes 2011 till döden men fick, efter en benådning, straffet tidsbestämt till 36 år och åtta månaders fängelse.

Efter åtta år i flera olika ökända skräckfängelser gick thailändska myndigheter med på att låta Kim Eriksson Sirawan avtjäna resten av straffet i Sverige.

Vill göra namnändring

I januari i år landade svensken på Arlanda. Han placerades senare på en säkerhetsklass 2-anstalt i Mariefred. Där beslutades det att Kim Eriksson Sirawan får beviljas regelbundna permissioner från och med den 8 augusti 2019. Permissionerna ska då ske under bevakningen eller tillsammans med vakter, och vid högst två tillfällen under varje period.

Men i onsdags ansökte han om en särskild permission, något som fångar kan få för att till exempel gå på begravning, besöka en nära anhörig som blivit allvarligt sjuk, eller något annat allvarligt som rör fångens barn.

I sin begäran bad Kim Eriksson Sirawan om att få åka till Skatteverket för att ansöka om en id-handling, återinvandra till Sverige – och samtidigt byta efternamn.

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
Här landar Kim Eriksson Sirawan på Arlanda flygplats.

”Utmärkt permissionsplanering”

Kriminalvården avslog hans begäran och menade att han kan genomföra sina ärenden hos Skatteverket när han den 8 augusti, om drygt en månad, får permission.

”Anstalten bedömer även att det är en utmärkt permissionsplanering för Erikssons första permission. Erikssons ansökan om särskild permission avslås därför”, skriver Kriminalvården i beslutet.

Kim Eriksson Sirawan försöker samtidigt få sitt fängelsestraff förkortat, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Vid strafftidsberäkningen plussade Kriminalvården på tre år och tre månader för en tidigare dom och beslutade att svensken ska sitta fängslad till den 6 augusti 2024. Han har dock överklagat beslutet och menar att han ska få lämna fängelset den 18 juni 2022 då den tidigare domen inte var en del av avtalet med Thailand, utan att det enbart handlat om ett 18 år långt fängelsestraff.

Kammarrätten i Stockholm har beviljat honom prövningstillstånd och kommer nu att utreda ärendet.

Publicerad:

LÄS VIDARE