Italien stoppar räddningsfartyg med migranter

TT-AFP

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2019-08-07

På bilden syns räddade migranter ombord på fartyget Open Arms. Bilden är från december i fjol och har alltså inte tagits i samband med räddningen av de 121 migranterna som beskrivs i texten.

Italien har förbjudit det spanska räddningsfartyget Open Arms, med 121 migranter ombord, från att gå in i italienskt farvatten.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, skriver på Twitter att myndigheterna kommer att beslagta skeppet om så sker. Han tycker också att fartyget borde ha vänt sig till Spanien i stället.

Organisationen som äger skeppet, Proactiva Open Arms, skriver i ett uttalande att Malta har nekat skeppet från att gå i hamn, och att Italien inte har besvarat dess förfrågan.

"Sex dagar har gått utan ett svar, utan att behandla dem ombord med värdighet", skriver organisationen på Twitter.

I måndags godkände Italiens senat ett regeringsdekret som chockhöjer det maximala bötesbeloppet för fartyg som olovligen tar sig in på italienskt farvatten från 50 000 till 1 miljon euro (motsvarande nästan 11 miljoner kronor).

Det slår även fast att kaptener som trotsar order om att hålla sig borta ska gripas, samt att myndigheter automatiskt ska beslagta skeppen.