Polisens uppmaning efter dödsolyckan: Visa empati

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Under fredagen inträffade en svår trafikolycka vid E10 som hade dödlig utgång. Nu riktar polisen i norra Lappland kritik mot privatpersoner som var på plats – för att filma.

”Istället för att visa upp din mobiltelefon vid en olycka, visa istället upp empati, hänsynsfullhet och respekt” skriver polisen på sin Facebooksida.

Under fredagen omkom två personer i en frontalkrock mellan en personbil och lastbil på E10 i närheten av Abisko i Kiruna kommun.

Polisen i norra Lappland har skrivit ett känslosamt inlägg om den tragiska olyckan på sociala medier. Men inte för att upplysa om den, utan snarare bringa ljus på ett fenomen de anser växa.

Privatpersoner stannade till och försökte ta sig fram. Dock inte för att hjälpa till, utan för att försöka filma och fotografera med sina mobiltelefonen” skriver dem.

Privatpersoner som fotograferar och filmar olyckor är ett allt större problem för de inom polismyndighet, räddningstjänst och ambulanssjukvård, skriver polisen.

Förutom att personalen kan bli störda av det kan det även innebära att de får det svårare att komma fram till olycksplatser för att människor står i vägen.

1 av 2 | Foto: Genrebild: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen delade ett känslosamt inlägg efter den dödliga olyckan på E10.

”Djupt kränkande”

– Om man tar bilder eller filmar är det viktigt att visa hänsyn till omgivningen. Utsätt aldrig dig själv eller någon annan för fara. Respektera polis och räddningstjänst och håll dig på behörigt avstånd. Det gäller även när du filmar eller tar bilder. Vidare skriver polisen att förbipasserande som fick syn på olyckan försökte ta sig så nära olycksplatsen som möjligt. Vissa ska ha gått så långt att de klättrade upp på höga höjder för att se bättre.

När trafiken åter var i gång var det flera som filmade genom sina bilrutor.

Det är oerhört respektlöst och olämpligt. Det är djupt kränkande både mot offer och anhöriga. Hur hade ni önskat att andra agerat om det gällt er själv eller era anhöriga?”

Polisen avslutar inlägget med: Istället för att visa upp din mobiltelefon vid en olycka, visa istället upp empati, hänsynsfullhet och respekt.

Aftonbladets redaktionschef Michael Poromaa har tidigare uppmanat Aftonbladets läsare som vill skicka in nyhetstips, filmer eller bilder att visa hänsyn till omgivningen och inte vara i vägen för räddningspersonal eller polis.

– Utsätt aldrig dig själv eller någon annan för fara. Respektera polis och räddningstjänst och håll dig på behörigt avstånd, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE