Miljoner indier drabbade av översvämningar

Av: TT

Publicerad:
En fruktförsäljare drar sin vagn längs en vattenfylld gata i Bombay i Indien i början av juli. Monsunregnen har orsakat omfattande översvämningar i Indien.
Foto: Rajanish Kakade/AP/TT
En fruktförsäljare drar sin vagn längs en vattenfylld gata i Bombay i Indien i början av juli. Monsunregnen har orsakat omfattande översvämningar i Indien.

Monsunregn har gjort att miljoner människor blivit strandsatta i nordöstra Indien på grund av översvämningar. Nu växer oron för att förråden av mat och vatten inte ska räcka.

Över 4,7 miljoner människor har blivit förflyttade i teplantageregionen Assam på grund av översvämningarna. Tusentals av dem har sparsam tillgång till mat och rent vatten.

Anamika Das, som är en av dem som förflyttats till ett hjälpläger i Assam, har haft problem med att amma sin son.

– Vi har överlevt på enbart kokat ris i nästan sju dagar nu, säger hon.

Assam är det område som har drabbats värst av översvämningarna i Indien. Även grannländerna Nepal och Bangladesh har drabbats. Minst 153 personer har omkommit i Indien, Nepal och Bangladesh av översvämningarna.

Regionen Assam svämmas ofta över av floden Brahmaputra. Vattennivåerna i floden och i dess stora biflöden har börjat sjunka, även om de fortfarande ligger på farligt höga nivåer, enligt indiska myndigheter.

– Vi gör vårt bästa för att nå ut till de drabbade människorna på bästa möjliga sätt, men ja, situationen är verkligen mycket dålig, säger den ansvariga ministern i Assam.

Regnen i norra Indien håller vanligen i sig från juni till oktober. De mest omfattande översvämningarna brukar ske senare under monsunperioden.

Monsunregnen är livsviktiga för människorna i Indien, Nepal och Bangladesh. Vattnet behövs för vattning och för att grundvattennivån ska fyllas på, men skyfallen orsakar också stor förödelse.

Publicerad: