Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Åklagarnas jakt på Rawa Majid: ”Frustration”

Publicerad 2024-09-05

I jakten för att få fast Rawa ”Kurdiska Räven” Majid är polis och åklagare i händerna på andra länder.

Men hittills har Sverige inte fått någon hjälp med att få fast knarkbaronen.

– De flesta personer som begått brott blir lagförda förr eller senare, säger kammaråklagare Anna Stråth.

I oktober förra året briserade uppgifterna om att gängledaren Rawa Majid, även känd som ”Kurdiska Räven”, skulle ha gripits på gränsen mellan Iran och Irak.

Men uppgifterna kunde aldrig bekräftas och sedan dess har det varit tyst från svenska myndigheter.

Det finns inte heller några tecken på att svenska rättsväsendet är i närheten av att fånga in ”Räven”, som kunnat fortsätta leda sina undersåtar från sitt gömställe utomlands.

Åklagaren: Har inte gett upp

Rawa Majid.

Kammaråklagare Anna Stråth är förundersökningsledare för två ärenden som rör Rawa Majid där han är häktad i sin frånvaro för grova narkotikabrott och vapenbrott.

– Det var ett stort beslag i Södertälje av vapen och narkotika. Det fanns också föremål som skulle användas för att bygga fjärstyrda bomber, säger Anna Stråth.

Kammaråklagaren uttrycker måttligt engagemang i sitt svar på frågan om hur stora chanserna är att Rawa Majid ska fångas.

– Vi får väl se hur det går med det. De flesta personer som begått brott blir lagförda förr eller senare, antingen här eller på andra ställen.

Ni har inte gett upp?

– Absolut inte.

Febrilt arbete på UD

När uppgifterna om att Rawa Majid blivit gripen i oktober förra året började spridas, inledde utrikesdepartementet ett febrilt arbete för att försöka bekräfta att han faktiskt gripits.

Dokument som Aftonbladet tagit del av visar att personal på utrikesdepartementet och svenska ambassaden i Iran arbetade i minst en månad med att få information om gripandet i Iran.

Men ingen officiell bekräftelse om Rawa Majids status skickades till Stockholm.

Enligt justitiedepartementet fick Sverige inte heller någon information om gripandet i Iran.

Explosion förra hösten, riktad mot anhörig till Rawa Majid, enligt uppgifter.

Polischefen: ”Kan dela frustrationen”

Håkan Wall, enhetschef på polisens Nationella operativa avdelning, Noa, vill inte gå in på vad myndigheten nu gör för att försöka få Majid gripen.

Men han säger att internationella efterlysningar har utfärdats och att dialog förs med olika länder inom polissamarbetet Interpol.

– Jag kan dela frustrationen att vi inte har gått i mål med just det enskilda fallet.

Kommer ni att gripa honom?

– Det är väldigt svårt att titta in i kristallkulan. Alla ska vara förvissade om att vi kommer att arbeta stenhårt för att få det här att hända ända tills den här personen finns i Sverige. Vi släpper inte det här.

I fallet med Iran, som av Säkerhetspolisen, Säpo, pekats ut som ett av de länder som utgör de största hoten mot Sverige, finns en risk att Sverige aldrig får veta om Rawa Majid grips eller inte.

– Vi har ett förtroendefullt och bra samarbete med Irak, det kan vi bygga vidare på. Av kända skäl är det svårare att ha det utbytet med Iran, säger Håkan Wall.

– Det är oförutsägbart vilka som accepteras av den iranska regimen.

I maj sköts en 38-årig man ihjäl på Södermalm i Stockholm, som enligt uppgifter till Aftonbladet haft kontakt med Rawa Majid.

Redan 2022 greps Rawa Majid i Turkiet i samband med att han glömde en väska fylld med pengar på en parkbänk.

Han gick till lokala polisen för att hämta ut väskan men greps i stället.

”Det är som det är”

I samband med det begärde åklagare i Sverige 38-åringen utlämnad – men fick avslag.

Åklagare Henrik Söderman är förundersökningsledare i ett ärende där Rawa Majid är häktad i sin utevaro misstänkt för flera grova narkotikabrott.

– När det sedan gäller frågan om och leta efter honom aktivt utomlands är det mer en polisiär fråga för justitiedepartementet än vad det är för åklagaren. Han är internationellt efterlyst och vilka åtgärder som vidtas för att hitta honom har jag ingen anledning att gå in på, säger Henrik Söderman.

Åklagaren berättar att det tidigare fanns kontakter mellan irakiska myndigheter och svenska myndigheter i samband med att han hanterade narkotikafallet.

Han vill inte kommentera vilka krav Sverige ställde på Irak.

Har någonting konkret skett sedan du ville få Rawa Majid utlämnad?

– Nej, det avslogs av turkiska myndigheter då och eventuella kontakter därefter är jag inte inblandad i.

Hur reagerade du på avslaget?

– Jag vet inte. De hävdade att han var turkisk medborgare och man får rätta sig efter det beskedet. Det är som det är.

ANNONS