Irans elituniversitet – nav för protesterna

TT-AP

Uppdaterad 2022-10-29 | Publicerad 2022-10-28

Studenter på Sharif University of Technology i Teheran protesterar mot regimen i Iran. Bilden har tagits av en privatperson den 7 oktober. Arkivbild.

Sharif-universitetet i Teheran har länge lockat till sig eliten bland teknikstudenter och varit en språngbräda i karriären. Nu har det ärovördiga lärosätet blivit ett nav för protesterna mot regimen i Iran.

Sharif University of Technology är ledande i Iran för teknikstudier, dit bara studenter med de högsta betygen är välkomna. Bland annat har en av Irans högste ledares, ayatolla Ali Khameneis närmaste rådgivare, undervisat där i decennier.

Men när protesterna mot regeringen bröt ut efter 22-åriga Mahsa Aminis död i en poliscell i september, blev lärosätet ett nav för det största regimotståndet på över ett decennium.

– Vi har blivit politiskt aktiva för det finns inget att förlora, säger en student i elektroteknik som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

– Så som saker och ting är nu i Iran, måste du emigrera och lämna din familj och dina vänner, eller stanna och kämpa för dina rättigheter, fortsätter han.

Dagliga protester

Iranier över landet har demonstrerat på gatorna mot socialt förtryck, dålig ekonomi och global isolering. Vid Sharif-universitetet har protester uppstått nästan dagligen den senaste månaden, och dessa har eskalerat efter en våldsam sammandrabbning då säkerhetsstyrkor svarade med tårgas den 2 oktober.

Det är enklare att organisera protester på campus än ute på ett torg, anser en av studenterna.

– Sant eller falskt, människor har en känsla av att det är säkrare att protestera på campus, säger Moeen som inte vill uppge sitt efternamn.

Tradition av revolter

Universiteten har tidigare skakats av studentrevolter. Vid Richard Nixons besök efter den USA-stödda kuppen 1953 stormade shahens styrkor campus på Teherans universitet med tre döda som följd. Stora protester skakade bland andra Sharif-universitetet inför den islamiska revolutionen 1979.

1999 uppstod återigen protester på universitetet i Teheran, bland studenter som krävde reformer.

Efter en lång dvala har studentprotesterna nu vaknat till liv igen.

– Studenter har upptäckt att de inte kommer att få sina rättigheter inom denna ram. De kräver ett slut för den Islamiska republiken, säger Mohammad Ali Kadivar som utbildats i Iran och nu är aktiv vid Boston College i USA.