Långtidsprognosen: Kan bli 2018-värme i sommar

Publicerad 2023-04-23

Prognosen pekar på att det blir riktigt svettigt i Sverige i juni, juli och augusti.

Med en hetta lik rekordsommaren 2018.

– Mitt tips är att man köper på sig fläktar och börjar mentalt förberedda sig redan nu, säger Madeleine Westin, meteorolog vid TV4.

Sommaren står för dörren – och enligt långtidsprognoserna kan det bli en riktigt varm sådan.

– Som det ser ut nu kommer vi i år att få en sommar likt sommaren 2018, säger Madeleine Westin, meteorolog och chef för TV4:s väderredaktion.

Madeleine Westin, meteorolog och chef för TV4:s väderredaktion, har tittat på både europeiska och amerikanska långtidsprognoser.

Sommarveckorna 2018 gjorde sig känd för sina kokheta dagar och kom med svår torka, vilda skogsbränder, bevattningsförbud, problem med skördarna och en nationell brist på fläktar.

Extremvädrets återkomst

Nu fem år senare kan extremvädret återvända.

Madeleine Westin har tittat på den europeiska långtidsprognosen gjord av vädertjänsten ECMWF och den amerikanska långtidsprognosen.

Fullknökat på Tantobadet i Stockholm den 25 juli förra året.

Båda pekar åt samma håll.

– Det ser ut att kunna bli en rejäl värmebölja i år. Mitt tips är att man köper på sig fläktar och börjar mentalt förberedda sig redan nu, säger Madeleine Westin, meteorolog och chef för TV4:s väderredaktion.

Meteorologen lyfter dock att det alltid finns en stor osäkerhet vid långtidsprognoser – och att väderläget kan komma att ändras.

”Super-El Niño”

Enligt prognoserna väntas temperaturerna stiga över det normala redan i juni.

– Då kan vi få dagar med över 25 grader. Sedan ser det ut som om temperaturerna kommer fortsätta att stiga upp mot 30 grader och även däröver under sommaren. Varmast, enligt prognoserna, blir det i slutet av juli och början av augusti, säger Madeleine Westin.

Hon beskriver hur ett högtryck från väst väntas breda ut sig över Skandinavien med början i de västra delarna.

Och att det många gånger är de storskaliga väderfenomen som styr väderutvecklingen.

Just nu befinner oss i en mellanperiod mellan väderfenomenen La Niña och El Niño, vilket kommer att påverka vädret här hemma.

Temperaturavvikelser under El Niño 1997. Grafik från National Centers for Environmental Prediction.

– Under extremsommaren 2018 befann vi oss, liksom nu, i en övergångsfas från La Niña till El Niño. Det skulle kunna leda till att vi får en lika het sommar.

Hon fortsätter:

– Som meteorolog kan jag göra en kvalificerad bedömning att risken är mycket stor för en het sommar, då mycket samstämmer med 2018. Dessutom pratas det om att det på sikt kan uppstå en super-El Niño.

Enligt prognosen kan en högtrycksblockering skapas, vilket gör att väldigt varm och torr luft strömmar in över Skandinavien.

Det kan i sin tur göra att även regn uteblir. Lågtrycken och regnområdena väntas i stället drabba södra Europa.

Madeleine Westin nämner att det kan bli ganska besvärligt väder i delar av medelhavsområdet såsom södra Italien, Montenegro och södra Frankrike – med mycket mer regn än normalt.

Släckning av skogsbranden i skjutfältet vid Trängslet i Älvdalen i juli 2018.

Risk för skogsbränder och vattenbrist

Precis som sommaren 2018 väntas det varma vädret även i år komma med svår torka, vilda skogsbränder, bevattningsförbud i delar av landet och problem med skördarna.

– Det finns flera saker man kan göra nu innan vädret kommer. Exempelvis kan det vara läge att spara sitt vatten om man äger en egen brunn, men även det vanliga vattnet.

Hon uppger att grundvattennivåerna är mycket goda just nu, men att det kan ändras snabbt när tokan slår till.

Madeleine Westins påtalar även, om hettan slår till, vikten av att skydda sig själv och nära och kära. Äldre och små barn är många gånger de som är mest utsatta i varmt väder.

Hon säger att de bästa tipsen för att hantera värmen är att söka skugga och svalka, använda solskydd, dricka mycket vatten och låta fläkten gå.

– Det här vädret kan absolut ställa till problem för svenskarna. Samtidigt är vi nog mer förberedda på en varm sommar i år jämfört med 2018. Vi har redan gjort det här en gång, säger Madeleine Westin.