Två explosioner intill Nord Stream innan gasläckorna

Publicerad 2022-09-27

Mätstationer i både Sverige och Danmark registrerade kraftiga explosioner innan Nord Stream-läckorna upptäcktes.

Nu varnar norska experter för ytterligare sabotage mot gasledningar.

– Jag tror att vi kommer se ett angrepp på norsk energiexport inom det närmaste halvåret, säger Tor Ivar Strømmen vid norska Sjøkrigsskolen till norska TV2.

Mätstationer i både Sverige och Danmark registrerade kraftiga undervattenssprängningar i samma område som Nord Streams gasläckor, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är ingen tvekan om att det är explosioner, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska näten till kanalen.

Polisen utreder sabotage

Under dagen har det spekulerats i vad som kan vara orsaken till läckorna.

Den svenska polisen har upprättat en anmälan om brott med rubriceringen ”grovt sabotage”. Polisen samarbetar med berörda myndigheter och följer utvecklingen.

– Säpo följer händelseutvecklingen noga men har i övrigt inget att tillägga i nuläget, säger Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt till Aftonbladet.

Den tyska regeringen är orolig över att det kan röra sig om en riktad attack.

Ukraina pekar på Ryssland och kallar händelsen för ett ”terrorangrepp”.

Den norske örlogskaptenen Tor Ivar Strømmen, forskare vid Sjøkrigsskolen, tror också att Ryssland ligger bakom ett angrepp.

– Ryssarna har medvetet förstört de här rörledningarna själva, säger han till norska TV2 och utvecklar:

– I och med detta har Ryssland effektivt dragit ner gastillförseln till Tyskland. Och de kommer nog att försöka lägga skulden på någon annan, helst amerikanerna.

Gasläckan i Östersjön.

Risk för attack inom sex månader

Strømmen har också en teori om att en attack på Norge kan ligga runt hörnet, eftersom den norska gasleveransen är viktig för den europeiska ekonomin.

– Förlust av rysk och norsk gas kommer at leda till en kollaps av Europas ekonomi. Det hade snabbt blivit mörkt och kallt i Europa, säger han.

Örlogskaptenen varnar för att en attack kan genomföras redan det kommande halvåret.

– Jag tror att vi kommer kunna se en attack mot norsk energiexport redan inom det närmaste halvåret, säger han.

Ryssland själva säger att de är ”mycket oroade” över läckan på den ryska gasledningen.

Andersson: ”Vi kan agera med full kraft”

Statsminister Magdalena Andersson kommenterade läckan på tisdagen.

– Jag förstår att många svenskar nu känner sig oroliga hur det här ska hanteras samtidigt som vi har en övergångsregering. Där kan jag lämna lugnande besked – även en övergångsregering kan agera med full kraft i en sådan här situation, säger Andersson till TT.

– Vi har löpande kontakt med ansvariga myndigheter, vi har också kontakt med regeringar i andra länder, inte minst den danska regeringen.