EU-utredning om vaccinkontrakt: ”En konsekvens av sms-gate”

Publicerad 2022-10-18

Europeiska åklagarmyndigheten har inlett en utredning av EU:s köp av covid-19-vaccin.

Men Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, menar att utredningen är förgäves.

– Här ligger ingen hund begraven, säger han.

Efter ”extremt” hög efterfrågan från allmänheten ska nu Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, utreda EU:s köp av vaccin mot coronaviruset.

Eppo är ett EU-organ som har i uppdrag att utreda och lagföra vid brott som riktar sig mot EU:s budget. Det kan handla om alltifrån bedrägeri till korruption och penningtvätt. Men exakt vad eller vem som nu ska utredas har de ännu inte gått ut med.

”Den europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) bekräftar att den har en pågående utredning om förvärvet av covid-19-vacciner i EU. Denna exceptionella bekräftelse kommer efter det extremt höga allmänintresset. Inga ytterligare detaljer kommer att offentliggöras i detta skede”, skriver Eppo på sin hemsida.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare som jobbat med inköpen av vaccinen, menar att utredningen triggats igång av sms som skickats mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och läkemedelsföretaget Pfizers vd Albert Bourla.

– Det här har fått stor uppmärksamhet. Framför allt i Bryssel. De ifrågasätter hur vaccinavtalen kom till. Och då framför allt avtalet med Pfizer. Det kallas för sms-gate.

Det här är sms-gate

  • I april 2021 avslöjade The New York Times att det skett en sms-konversationen mellan Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla angående upphandlingar av covidvaccin. Enligt Politico handlar det om ett kontrakt på 1,8 miljarder doser som ska vara värt 35 miljarder euro. Det är nu denna sms-konversation som det skapat uppståndelse över och som allmänheten vill ska offentliggöras.
  • I samband med avslöjande begärde journalisten Alexander Fanta, som skriver för Netzpolitik.org, ut smsen – utan framgång.
  • Därför anklagades EU-kommissionen för ”administrativt missförhållande” av EU:s ombudsman tidigare i år. Även Europeiska revisionsrätten kritiserade kommissionen för deras motstånd mot att dela ut dessa detaljer kring upphandlingarna.

Smsade även med Modernas vd

Richard Bergström menar att det är inte stämmer att upphandlingarna hanterats felaktigt.

– Jag var med och förhandlade fram det avtalet. Jag tycker att det är helt barockt att tro att ett stort juridiskt avtal på femtio sidor tas fram via sms av en person.

Han säger att kontakten mellan Ursula von der Leyen och Albert Bourla skedde under en tid då Europa befann sig i ett krisläge med högsmittospridning och stor brist på vaccin.

– När alla skrek efter vaccin i Europa var det hon som kunde fixa fram över 100 miljoner doser. Det har vi von der Leyen att tacka för.

Covid-19-vaccin

Han menar även att kontakt mellan EU-kommissionens ordförande och högt uppsatta vid vaccintillverkarna via sms inte var något ovanligt.

– Hon har haft sms kontakt med Modernas vd också. Vi jobbade på det sättet då. Hon hade en kontakt med företagen som gjorde att vi i EU kunde få vaccin snabbare.

”Här ligger ingen hund begraven”

Richard Bergström tror att denna utrednings utfall kommer att vara densamma som för de två tidigare utredningarna.

– När jag var på förhör med den Europeiska revisionsrätten så satt jag i tre timmar och berättade hur vi tagit fram dessa avtal. Detalj för detalj, säger han och fortsätter:

– Nej, här ligger ingen hund begraven. Jag är inte orolig överhuvudtaget.

Samtidigt har han förståelse för att folk önskar en utredning som klargör exakt hur kontakten har skötts.

– Jag förstår att det handlar om mycket pengar och svenska skattepengar. Så ja, då måste jag säga att det är bra att man tar till alla de instrument som finns för att utreda det här och går till botten med det här.

Richard Bergström förnekar att upphandlingarna hanterats felaktigt.

Följ ämnen i artikeln