Krisplanen: Elda olja och gas i centrala Malmö

Uppdaterad 2022-12-05 | Publicerad 2022-12-04

Eon får dispens från Malmö stad för att säkra elen under den skånska krisvintern.

För första gången på decennier ska olja och gas kunna eldas – i ett gammalt kraftverk mitt i centrala Malmö.

– Jag måste förbereda mig för det värsta scenariot, säger Anette Blücher, vd på Eon Energiinfrastruktur AB.

Ett nytt avtal mellan Eon och Svenska kraftnät ska hjälpa till att säkra elproduktionen i Skåne. Det handlar om Heleneholmsverket som tornar upp sig i centrala Malmö.

Verket som byggdes 1966 startas vanligtvis för att producera fjärrvärme när det blir riktigt kallt genom att bränna biogas från Danmark, men nu ska Svenska kraftnät kunna be verket att producera el.

– Det avtalet innebär är Svenska Kraftnät kan avropa så att Heleneholmsverket ska producera el, även de dagar när vi inte har minusgrader och verket är igång, säger Anette Blücher, vd på Eon Energiinfrastruktur AB.

Hoppas klara sig med dansk gas

Förhoppningen är att man ska klara sig med biogas för att producera el om det behövs. Den varma hösten har gjort att tillgången till gas från Danmark är god och det är den som ska användas i första hand.

– Jag är väldigt tacksam för att vi har haft en varm höst, men jag måste förbereda mig för det värsta scenariot som kan inträffa, säger Anette Blücher.

Heleneholmsverket i Malmö.

Köpt in norsk olja

Det värsta scenariot är att det inte går att få tag på gas från Danmark så att verket behöver börja elda olja för att producera el. För att förbereda sig har Eon köpt in norsk olja, men hur mycket man köpt vill inte Anette Blücher avslöja.

– Vi har köpt in tillräckligt, men jag är obekväm med att säga exakt hur mycket vi har köpt in och var vi lagrar den någonstans. Men jag vill vara väldigt tydlig med att det är norsk olja vi köpt in och ingenting annat.

Som två medelstora städer

Heleneholmsverket kan producera 80 megawatt, vilket motsvarar elbehovet för två mellanstora svenska städer, exempelvis Karlshamn, men för att Eon ska kunna elda olja har man behövt ansöka om dispens.

– Vi har fått en dispens av Malmö stad att för det fallet att det inte finns någon gas. Vid en sådan kris att jag får använda mig av olja. Det är en sista utväg.

Skulle man behöva dra igång oljepannorna för att säkra elförsörjningen så är det första gången på väldigt lång tid som man behövt göra något liknande. Anette Blücher kan inte komma ihåg senast det hände.

– Oj, det var länge sen kan jag säga. Jag kan inte ens svara på det. Vi talar decennier.

Elledningarna mellan Staffanstorp och Malmö.