Årets sökhund har nosat upp över 100 beslag

”Han ställer alltid upp och vill alltid söka och jobba”

Uppdaterad 2022-11-29 | Publicerad 2022-11-28

Årets narkotikahund Loki tillsammans med sin hundförare Erik Furmark.

Vapen gömt i en dammsugare, nedfryst amfetamin och narkotika gömd i kaffekapslar.

Det är några av fynden som sökhunden Loki nosat upp.

Nu utses han till årets narkotikasökhund.

”Loki är väldigt energisk och det spelar ingen roll om det är tidigt på morgonen eller om det är mitt i natten. Han ställer alltid upp och vill alltid söka och jobba, det är hans främsta egenskap”, säger hundföraren Erik Furmark i ett pressmeddelande från Svenska kennelklubben.

Labrador retriever-hanen Loki belönas för sin anmärkningsvärda förmåga att hitta vapen och narkotika trots ”ambitiösa försök” att förhindra upptäckt, enligt juryns motivering.

 ”Loki ställer alltid upp och vill alltid söka och jobba”, säger hundföraren Erik Furmark.

Under ett år, 1 september 2021–31 augusti 2022, gjorde Loki och hans förare Erik Furmark sammanlagt 111 beslag i sitt arbete för tullen vid den svensk-finska gränsen i Haparanda. Det motsvarar ungefär 5,2 miljoner kronor i samhällsnytta, enligt pressmeddelandet.

Det roligaste beslaget hittills är, enligt Erik Furmark, när Loki av en slump nosade upp en cannabisodling mitt ute i skogen i Haparanda kommun, när de var där i ett annat ärende.

Utmärkelsen delas ut för att uppmärksamma tullhundar som arbetar med att söka efter narkotika. Den vinnande hunden får en rosett, ett ben, en hundsäng och hundfoder motsvarande sex månaders förbrukning. Hundföraren får motta ett resestipendium till ett värde av 20 000 kronor.

Den vinnande hunden får en rosett, ett ben, en hundsäng och hundfoder motsvarande sex månaders förbrukning.