Spelet om Nova Kachovka-dammen

Publicerad 2023-06-06

Både Ryssland och Ukraina har tidigare varnat för att den strategiskt viktiga kraftdammen i Nova Kachovka kan komma att utsättas för attentat.

Nu har den brustit.

– Ryska terrorister, säger Ukrainas president Zelenskyj.

Samtidigt hävdar Ryssland att ukrainska raketattacker orsakat förödelsen.

Tusentals boende i Cherson-regionen tvingas nu sökas skydd från vattenmassorna med varningar från räddningstjänsten om kraftiga minor som dragits med i vattnet.

Följ ämnen
Ukraina

Ända sedan krigets början har kraftverksdammen Kachovka-reservoaren, i södra Ukraina pekats ut som potentiell måltavla på grund av dess strategiska betydelse och de skador som dess förstörelse skulle kunna orsaka.

I natt brast dammen.

Dammen ockuperades av Ryssland i ett tidigt skede av invasionen i februari 2022 och har sedan dess varit under deras kontroll.

Under hösten förra året, i samband med en ukrainsk motoffensiv att återta regionen Cherson där dammen återfinns, skedde en stor explosion i området som även fastnade på övervakningsfilm. Explosionen orsakade stora skador på vägar och järnvägar men medförde då inga större skador på dammen.

Både den ryska och den ukrainska sidan har vid flera tillfällen anklagat varandra för att på olika sätt förstöra dammen.

Videor som spridits under morgonen visar hur vattnet forsar fram.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanade i höstas västvärlden att varna Ryssland för att spränga dammen då det skulle översvämma stora delar av södra Ukraina. Han hävdade då att ryska styrkor hade placerat sprängmedel inne i dammen.

Tidigare i år meddelade det amerikanska public service-bolaget NPR att Ryssland försökt tömma en av de konstgjorda dammarna i reservoaren för att på så sätt strypa vattentillförsel för dricksvatten och förstöra jordbruksproduktionen.

Samtidigt meddelade den ryska utnämnda chefen för Cherson regionen, Vladimir Leontyev att den ukrainska armén ökat intensiteten i sina beskjutningar av Nova Kachovka och att det från deras håll fanns långt gångna planer på att förstöra dammen, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Anklagar åter varandra

Under förmiddagen i dag meddelade det ukrainska energibolaget Ukrhydroenergo att ”ryska ockupationsstyrkor” detonerat en sprängladdning i ett maskinrum och att vattenkraftverket är ”bortom all räddning”.

Minlarmet.

Bilder från sociala medier visar hur vattenmassor forsar ut efter nattens kollaps. Ukrainska myndigheter har påbörjat evakuering där omkring 16 000 människor nu befinner sig i den ”kritiska zonen”. President Zelensky har kallar till krismöte.

– Ryska terrorister. Förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka bekräftar bara för hela omvärlden att de måste fördrivas från varje hörn av ukrainsk mark, säger han i ett Twitter-inlägg.

Samtidigt hävdar Ryssland att den övre delen av Kachovkas vattenkraftverk förstördes som en följd av raketbeskjutning.

– Här kan vi redan nu otvetydigt konstatera att vi talar om ett avsiktligt sabotage från den ukrainska sidan. Attacken utfördes med hjälp av raketsystemet Vilkha, säger den ryska presidentens talesperson Dmitrij Peskov till den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Tusentals boende i Cherson-regionen tvingas nu sökas skydd från vattenmassorna med varningar från räddningstjänsten om kraftiga minor och ammunition som dragits med i vattnet.

Observationer har gjorts i vattnet av invånare i området och boende uppmanas nu att vara extremt försiktiga och följa reglerna för minsäkerhet.