Putin hånas efter bilderna från toppmötet: ”Hans värsta vecka”

Publicerad 2022-09-19

Putin har gjort sig känd för att vara sen till möten med världsledare.

På toppmötet i Uzbekistan fick han gång på gång smaka på sin egen medicin.

Det var inte enda motgången för Rysslands president under konferensen.

Den centralasiatiska samarbetsorganisationen SCO höll i torsdags och fredags sitt årliga toppmöte i Samarkand, Uzbekistan. Vladimir Putin var på plats – hans första utlandsresa sedan invasionen av Ukraina i februari.

Den internationella konferensen blev ett pärlband av offentliga förödmjukelser för Putin.

På en presskonferens tvingades han bekräfta Ukrainas framgångar på slagfältet och erkände att den ryska offensiven går långsamt.

Han blev också oväntat kritiserad av Indiens premiärminister Narendra Modi som inför smattrande kameror uppmanade honom att avsluta kriget. Som Newsweek uppmärksammat skippade Modi dessutom att krama Putin, något han brukat göra när de träffats tidigare.

Narendra Modi kritiserade Putin inför kamerorna.

Avslöjade visst tji från Xi

Putin avslöjade även en sällsynt spricka i fasaden i relationerna med Kina. Till skillnad från Modi luftade president Xi Jinping ingen offentlig kritik mot Ryssland, men när Putin talade till Xi inför kamerorna framkom meningsskiljaktigheterna.

– Vi förstår dina frågor och dina farhågor i den här frågan och under dagens möte kommer vi förstås att förklara vår position i detalj, även om vi har talat om den förut, sa Putin enligt Politicos översättning.

Putin hånas nu dessutom för bilder från toppmötet där han tvingas vänta på andra världsledare. Sittande, stående och bläddrande i papper blev Putin lämnad ensam vid fåtöljerna inför sina möten med Turkiets president Erdogan, Azerbajdzjans Ilham Aliyev, Indiens Modi och Kinas Xi.

Putin får sitta ensam

Att bli sen till möten har annars varit en mångårig paradgren för Putin själv. Påven, USA:s förre president Barack Obama och Sveriges kung Carl Gustaf är några som fått vänta, enligt en sammanställning av Independent från 2017.

Forskare: Hans värsta vecka

Internationella kommentatorer var inte sena att pika Putin för att han nu fick smaka på sin egen medicin.

”Personen som brukade vara medvetet sen till möten dyker nu upp tidigare. Har något hänt?”, twittrade BBC-journalisten Andrej Zakharov.

The Guardians Östeuropa-korrespondent Shaun Walker delade en film där Putin vänder papper i knät i väntan på Ilham Aliyev.

”Pinsamt när man låtsas kolla i telefonen när ens dejt är sen. Men du har ingen telefon och din dejt är Aliyev”, skrev han.

På Twitter sprids dessutom en film när Putin går i armkrok med Erdogan och ser ut att ledas genom lobbyn i mötesbyggnaden i Samarkand. Det har under helgen spätt på tidigare uppgifter om Putins sviktande hälsa.

Is #Erdogan 🇹🇷helping #Putin 🇷🇺to walk by holding his arm?
https://t.co/RdOaUcvXCR

Pavel Beav, rysk-norsk statsvetare och professor vid Fredsforskningsinstitutet i Oslo, säger till Dagbladet att Putin upplever ”sin värsta vecka” efter motgångarna i kriget och den internationella kritiken:

– Mycket har förändrats den här veckan. Inte bara att Putin offentligt tvingades säga att Kina har frågor och farhågor när den gäller Ukraina-invasionen. Sedan gick Indien ut ännu hårdare.