Flicka döms för förtal på Tiktok

Publicerad 2023-02-08

En flicka dömdes i tingsrätten för grovt förtal efter det att hon pekat ut en jämnårig pojke som våldtäktsman med hjälp av emojis på Tiktok.

Domen har nu fastställts i hovrätten, rapporterar P4 Göteborg.

Det var i september 2021 som flickan i Västsverige publicerade ett inlägg med texten “En gång v@ldtäktsman alltid v@ldtäktsman. Eller hur” tillsammans med fyra emojis föreställandes djur, skriver Dagens Juridik.

Inlägget polisanmäldes med hänvisning till att inlägget utgjorde grovt förtal mot en pojke i hennes bekantskapskrets, vilket hon också fälldes för i tingsrätten, där man också konstaterade att uppgiften var oriktig.

Hovrätten skriver i sin dom att hon förvisso inte skrivit ut pojkens namn i traditionell mening, men konstaterar att begynnelsebokstäverna för de fyra symbolerna tillsammans bildar målsägandes förnamn och att detta är ett vedertaget sätt för att peka ut någon.

Klippet som flickan publicerade fick nästan en halv miljon visningar.

En halv miljon visningar

Rätten fäster också vikt vid att flickan hade nära 50 000 följare vid tillfället, att inlägget fått cirka en halv miljon visningar och att pojkens hela namn skrevs ut bland kommentarerna.

Försvaret pekade bland annat på att det förekommit en brottmålsprocess. Men detta, anser rätten, saknar betydelse och gjorde det bara tydligare vem som åsyftades.

Domen landar på ungdomstjänst och flickan ska även betala 30 000 kronor i skadestånd till pojken, skriver P4 Göteborg.

Hovrätten fastställer nu domen mot flickan.

Följ ämnen i artikeln