Polisen förbereder sig för attacker: ”Frågan är inte om – men var”

Publicerad 2023-02-10

Polisen i Stockholm har inlett den särskilda händelsen ”Doris” efter att hotbilden mot Sverige ökat.

Nu uppmanas alla stadens poliser att vara förberedda på en attack.

– Man väntar inte på om något kommer att ske mot Sverige, utan frågan är var det kommer att hända, säger en uppgiftslämnare.

Säpo meddelade i onsdags att hoten om attentat mot Sverige har ökat efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad. Det handlar både om hot inom Sverige och mot svenska intressen utomlands.

Samma dag beslutade polisen i region Stockholm att inleda den särskild händelsen ”Doris”, vilket Aftonbladet kunde avslöja i går.

Terrorhotnivån ligger på samma som tidigare: 3 av 5. Men samtliga av Stockholms poliser uppmanas nu att öka sin vaksamhet.

– Alla poliser ska se till att vara mentalt förberedda på en attack och att man ska se över sin utrustning, säger en uppgiftslämnare.

Bland annat terrororganisationen IS ska ha uppmanat till attentat mot Sverige – och hoten tas på största allvar inom polisen.

– Det är allvarliga hot som riktats, säger uppgiftslämnaren.

PLUS: Strömmer: Demokratin är utsatt för allvarliga hot

Höjd säkerhet vid ”viktiga objekt”

”Doris” innebär bland annat att polisen ska höja säkerheten vid ”symboliskt viktiga objekt”.

Vad kan det vara till exempel?

– Det kan jag inte gå in på, säger Anna Engelbert, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Anna Engelbert, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt henne handlar den särskilda händelsen bland annat om att ”prioritera och utveckla dialogen med relevanta aktörer i lokalsamhället, och följa omvärldsutvecklingen”.

Men också om att göra medarbetare och chefer medvetna om det försämrade läget, för att öka uppmärksamheten och den mentala förberedelsen.

Vad innebär det?

– Det är alltid bra med en god vaksamhet och att vara medveten om det läge vi befinner oss i. Om lägesbilden förändras är det viktigt att man snabbt får den informationen och kan anpassa sig efter situationen, säger Anna Engelbert.

Uppgifter: Stockholm inleder terrorberedskap

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen i region Stockholm samtidigt inlett sin ”terrorberedskapsorganisation”, som går under namnet ”Argus”.

Argus inleddes som en nationell insats efter att terrorhotnivån höjdes från tre till fyra i november 2015.

Då innebar det bland annat att personal togs in för att bevaka känsliga objekt som statsledningen.

Poliser i yttre tjänst uppmanades att vara extra vaksamma, bland annat vid husrannsakningar. Säpo bad också lokalpolisområdena att spana på personer med misstänkta terrorkopplingar, enligt Aftonbladets källor.

USA varnar: Undvik folksamlingar

Tidigare i veckan varnade USA för potentiella terrorattacker i Sverige. Amerikanska ambassaden uppmanade sina medborgare i Sverige att ”undvika folksamlingar, hålla låg profil och vara medveten om sin omgivning”.

Med tanke på deras uppmaning, vad vill Stockholmpolisen säga till sina invånare?

– Amerikanska ambassaden säger det de säger. Säkerhetspolisen och Polismyndigheten gör bedömningar utifrån lägesbilden och vad de tycker är är relevant, säger Anna Engelbert.

Flera länder förbereder en avrådan om att resa till Sverige, enligt uppgifter.

Danske Rasmus Paludan med en rykande koran i närheten av den turkiska ambassaden i Stockholm.