Kritik efter misslyckat robottest i Sydkorea

Av:  TT-AFP

I en stillbild från ett videoklipp syns lågor och eld stiga från den sydkoreanska militärbas i staden Gangneung, där en robot kraschade på onsdagen.
I en stillbild från ett videoklipp syns lågor och eld stiga från den sydkoreanska militärbas i staden Gangneung, där en robot kraschade på onsdagen.

Sydkoreas och USA:s robottest över Östkinesiska havet gick inte som planerat. Nu möter Sydkoreas militär inhemsk kritik.

En av robotarna, av kortdistansmodellen Hyumoo-2, drabbades av ett tekniskt fel och kraschade vid en flygbas vid kuststaden Gangneung, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Smällen och en efterföljande brand skapade oro i staden över en pågående attack från grannen i norr. Oron späddes på av att en offentlig förklaring till explosionen dröjde flera timmar.

Gangneungpolitikern Kwon Seong-dong riktar skarp kritik mot Sydkoreas militär efter kraschen. Landets vapensystem – betalat av sydkoreanska skattepengar – hotade den egna befolkningen, konstaterar han och kräver en ordentlig utredning kring händelsen. Han kritiserar också militären för den uteblivna förklaringen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Det var en oansvarig respons. De har inte ens släppt ett officiellt pressmeddelande än”, skriver han på Facebook.

Totalt avfyrades fyra markbaserade robotar under onsdagens delvis misslyckade test, som var ett svar på gårdagens nordkoreanska robottest över japanskt territorium. Nordkorea avfyrade då en medeldistansrobot som ledde till att invånarna i de nordliga japanska prefekturerna Hokkaido och Aomori uppmanades att söka skydd. Testet beskrivs som Nordkoreas största sedan 2017.

Sydkorea svarade redan på tisdagen med att via flyg släppa två precisionsbomber på en obebodd ö i Gula havet, enligt Yonhap.

Publisert: