Uppgifter: Det handlade Bidens hemliga dokument om

Publicerad 2023-01-11

De hemligstämplade handlingarna hittades i Joe Bidens gamla skåp.

De låg i en mapp som hade märkts med ordet ”personligt”.

Nu har det avslöjas vad dokumenten handlade om.

Dokumenten, låg i ett låst skåp hos en tankesmedja i Washington där Joe Bidens hade ett kontor. Han använde det under sin tid som hedersprofessor på Pennsylvania-universitetet under åren 2017–2019.

Pappren hittades den 2 november – sedan dagar före mellanårsvalen – och lämnades enligt Bidens advokater över till nationalarkivet dagen efter.

Vita huset sa dock inget om dokumentens existens förrän på måndagen då allt avslöjades av CBS. Redan av den första rapporteringen framgick att det handlade om ett tiotal handlingar där vissa var märkta med en särskild kod som innebär att de innehöll underrättelseinformation.

Bidens advokater hittade de hemliga handlingarna i ett låst skåp på hans gamla kontor.

Nu avslöjar CNN att pappren bland annat handlade om Ukraina, Iran och Storbritannien. De var daterade från åren 2013–2016 då Biden var vicepresident under Barack Obama.

Dokumenten var blandade med andra handlingar som inte var hemligstämplade men ändå omfattas av den särskilt arkivlagen för presidenter och vicepresidenter.

I lådorna med papper fanns även privata familjedokument, bland annat rörande begravningen av Bidens son Beau, skriver CNN.

De hemliga dokumenten hittades när Bidens advokater städade ur det gamla kontoret. Några av dem låg i en pappersmapp som hade märkts med ordet ”personligt”, uppger källor för tv-kanalen.

USA:s justitiedepartement utreder nu hur dokumenten kunde hamna i skåpet och om det ska startas en formell rättsprocess mot Joe Biden.

Presidenten uttalade sig kort om fyndet under sitt pågående besök i Mexico City. Han sa att han ”tar allvarligt” på hemliga handlingar och att han blev förvånad att få reda på att det fanns några regeringspapper överhuvudtaget i hans gamla kontor:

– Jag vet inte vad som stod i dem. Vi samarbetar fullt ut i den pågående granskningen som förhoppningsvis snart är avslutad.

President Joe Biden.