Källor: Hemlig kontakt med Ryssland – 18 gånger

Av: Martin Schori, TT

Publicerad:
Foto: Alexander Shcherbak / ALEXANDER SHCHERBAK/TASS TASS

Donald Trumps kampanjstab ska ha varit i hemlig kontakt med tjänstemän och andra personer nära den ryska regeringen under valrörelsen vid minst 18 ytterligare tillfällen än de som tidigare varit kända.

Det uppger källor till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt ska en hemlig kommunikationskanal mellan Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin ha diskuterats.

De 18 tidigare icke kända kontakterna ska ha skett mellan april och november 2016.

Uppgifterna kommer bara timmar efter att den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för att utreda Rysslands inblandning i fjolårets amerikanska presidentval – och huruvida Trumpkampanjen och Moskva agerade i maskopi.

President Donald Trump själv säger att han vill se en snabb utredning, och att den kommer att visa att hans kampanj inte samarbetat med Ryssland.

Hemlig kanal?

Sex av de tidigare okända kontakterna mellan Trumpkampanjen och Ryssland ska ha varit telefonsamtal mellan Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak och Michael Flynn, som en kort tid var Trumps nationelle säkerhetsrådgivare, innan han avskedades.

Reuters skriver också att en ukrainsk oligark ska ha varit inblandad i kontakterna. Ett av syftena ska ha varit att inrätta en hemlig kommunikationskanal mellan Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin.

Tillsättningen av den särskilde åklagaren Robert Mueller sker i ljuset av att kraven växt på att någon utanför justitiedepartementet ska hantera den politiskt laddade utredningen.

"Jag accepterar detta ansvar och kommer att uppfylla det enligt bästa förmåga", säger han i ett uttalande, enligt CBS News.

Vill se snabb utredning

Pressen på att få reda på sanningen om Trumps eventuella Rysslandskoppling har ökat sedan han i förra veckan avskedade FBI-chefen James Comey, som ledde utredningen av frågan.

Amerikanska underrättelsetjänsten sade tidigare i år att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet. Trump är dock säker på att ingen koppling till hans egen stab kommer att hittas.

"Som jag har sagt många gånger tidigare kommer en grundlig utredning att bekräfta vad vi redan vet – det fanns ingen samverkan mellan min kampanj och någon utländsk part", säger han i ett uttalande.

Nya anklagelser

Men frågorna är många. I veckan publicerade tidningen The New York Times uppgifter om att Trump bett FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot Michael Flynn. Uppgiften om försöket att påverka Comey kommer från en minnesanteckning som Comey skrev kort efter ett möte med Trump, dagen efter det att Flynn fick sparken i februari, enligt källor inom FBI som sett dokumentet.

"Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här", ska Trump ha sagt enligt källorna.

Enligt Vita huset fick Flynn sparken för att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

"För folkets skull"

"Mitt beslut (att utse en särskilt åklagare) handlar inte om att ett brott har begåtts eller att åtal är berättigat. Jag har inte fattat några sådana beslut", säger Rod Rosenstein, USA:s ställföreträdande justitieminister i ett uttalande.

"Jag bestämde mig för att en särskilt åklagare är nödvändig för att det amerikanska folket ska ha fullt förtroende för resultatet", säger han.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att han välkomnar utnämnandet av Robert Mueller till särskild åklagare. Han säger att representanthusets utredning fortsätter. Ryan får medhåll av Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, som säger att tillsättandet av en särskild åklagare är "väldigt välbehövligt", och säger att Mueller "är rätt slags typ" för en sådan.

"Mueller är ett utmärkt val. Oklanderliga referenser. Bör kunna accepteras brett", twittrar Jason Chaffetz, republikansk ordförande i representanthusets revisionsutskott. Han säger dock till Fox News att han inte har sett några bevis på den eventuella kopplingen till Ryssland som Mueller nu ska utreda.

Publicerad:

LÄS VIDARE