Löfvens svar till Östling – gammal kortfilm från 1954

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
”Skattefria Andersson” är en valfilm för Socialdemokraterna från 1954.

NYHETER

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östlings fick kritik av såväl Jonas Sjöstedt (V) som Jan Björklund (L).

Nu stämmer Stefan Löfven (S) in i kritikerkören – genom att publicera den gamla kortfilmen ”Skattefria Andersson” från 1954 på sin Facebook-sida.

”Skatteregler beslutas demokratiskt och gäller både knegare och toppdirektörer”, skriver statsministern i inlägget.

Under måndagens partiledarduell i TV4 kritiserades Leif Östlings skatteutspel både av Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L).

Nu sågas Svenskt Näringslivs ordförande också av M-ledaren Ulf Kristersson. Även Stefan Löfven (S) har kritiserat Östlings utspel.

– Om man är ordförande i Svenskt Näringsliv och en viktig aktör i samhället och uttalar sig på det sättet, då tycker jag att det är problematiskt, sa Löfven till TT.

Senare kommenterade statsministern även Östling i sociala medier – på ett lite annorlunda sätt.

Film från 1954

Statsministern publicerade den gamla kortfilmen ”Skattefria Andersson” med Stig Järrel i huvudrollen på sin Facebooksida.

Filmen handlar om en man som drömmer om en värld utan skatter och plötsligt går hans dröm i uppfyllelse. Han får själv gräva efter vatten till kaffet, köra genom ett rapsfält eftersom det inte finns några vägar och betala hutlösa priser för att barnen ska kunna gå i skola.

Andersson får också köpa ett eget försvar.

Filmen spelades in och användes av S i samband med valkampanjen 1954.

Löfven: ”Fortfarande aktuell”

”Skatteregler beslutas demokratiskt och gäller både knegare och toppdirektörer och i utbyte får vi alla grunden för ett civiliserat samhälle. Och apropå detta så vill jag tipsa om en klassisk kortfilm om vitsen med ett gemensamfinansierat välfärdssamhälle”, skriver statsminister Stefan Löfven i inlägget på sin Facebooksida.

När Aftonbladet söker statsministern hälsar han via sin pressekreterare att filmen ”Skattefria Andersson” var aktuell 1954 och är aktuell även i dag.

Publicerad: