Avskogningen av Amazonas ökar

TT-Reuters

Publicerad 2020-12-01

Regnskog har avskogats för att ge plats åt odling av sojabönor, i den här bilden tagen i Novo Progreso i Brasilien 2004.

Avskogningen i Amazonas är den högsta på tolv år, enligt officiella siffror från Brasilien.

Under 2020 ökade avskogningen av världens största regnskog med 9,5 procent från året innan, till 11 088 kvadratkilometer.

Skogar likt Amazonas har en viktig roll, eftersom de suger upp koldioxid från luften och lagrar den. Men när träd dör eller bränns, släpps koldioxiden ut igen.

"Till följd av sådan avskogning är Brasilien antagligen den enda av de större utsläppsländerna av växthusgas som lyckats med att öka sina utsläpp under det året då coronaviruspandemin lamslagit den globala ekonomin", uppger Brasiliens klimatobservatorium, en koalition av olika miljögrupper, i ett uttalande.

Brasilien missar därmed sitt eget mål – som slogs fast i lagstiftning 2009 – om att minska avskogningen till omkring 3 900 kvadratkilometer. Det är oklart vad konsekvenserna blir, men den Bolsonaroledda regeringen kan komma att stämmas.

Brasiliens president Jair Bolsonaros regering har under hans styre försökt att öppna skyddade landområden för gruvnäring och jordbruk, och har minskat anslagen till miljöskyddsprogram.