USA ska granska internatskolor

TT-Reuters

Publicerad 2021-06-23

USA:s inrikesminister Deb Haaland. Bild från tidigare i juni.

USA ska utreda förhållandena på sina internatskolor för barn från ursprungsbefolkningen.

– Vi kan bara se framåt mot en framtid som vi vill omfamna, om vi med öppna ögon ser tillbaka på vårt förflutna, säger inrikesminister Deb Haaland.

När kvarlevorna av över 200 döda barn hittades på marker tillhörande en före detta katolsk internatskola för ursprungsbefolkningen i Kanada sände det en chockvåg genom hela det kanadensiska samhället.

Men det har även påverkat ursprungsbefolkningen i USA, och på deras årliga kongress har inrikesminister Deb Haaland – som är den första ministern i USA från landets ursprungsbefolkning – presenterat den kommande utredningen av landets internat.

– Jag vet att den här processen kommer att bli smärtsam och den kommer inte att ta bort sorgen och förlusterna så många av oss känner av, sade hon.

40 000 döda barn

Haaland ville redan när hon satt i USA:s representanthus öppna en undersökning om internaten, men kan först nu, som ansvarig minister, få igenom projektet.

– Vi kan bara se framåt mot en framtid som vi vill omfamna, om vi med öppna ögon ser tillbaka på vårt förflutna, säger hon.

Fokus ska ligga på de barn som dött under tiden de har gått i skolorna och att hitta deras omärkta gravar. Enligt forskare kan uppemot 40 000 barn ha dött på skolorna, de flesta av sjukdomar som förvärrats av dåliga förhållanden på skolorna. Vid en pågående utgrävning vid en fortfarande öppen skola i Oregon har hittills kvarlevor efter 222 barn hittats i omärkta gravar – det trots att arbetet där ännu pågår.

– Det är lite irriterande att så många är så chockerade över de här nyheterna. Vi har försökt berätta om det här i många år nu, säger Christine Diindiissi McCleave, som är ordförande för en organisation som arbetar för att hjälpa de elever som har gått i internatskolor i USA, till Reuters.

Måste erkänna sitt arv

I dag drivs 73 internatskolor för barn från ursprungsbefolkningen i USA, men åtminstone 367 internat har sedan 1819 drivits med statligt stöd. Det exakta antalet skolor är inte klarlagt.

Många av internaten drivs i dag av ursprungsbefolkningen själva och barnen få nu lära sig sina modersmål, i stället som att förr straffas om de inte pratade engelska.

– Innan vi kan gå vidare måste de erkänna sitt förflutna och sitt arv, säger Christine Diindiissi McCleave.