Högsta dödssiffrorna sedan i somras

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2020-11-03

Coronaviruset sprids allt snabbare i Sverige. Antalet smittade har fördubblats på två veckor.

Dessutom har vi nu de högsta dödssiffrorna på nästan fyra månader.

– Ingenting talar för att det stannar av, säger Anders Tegnell.

Antalet döda med covid-19 ökar återigen i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. På tisdagen rapporterades 31 nya dödsfall, dock är de en sammanräkning av antalet fall under helgen och måndagen.

Två dagar under de två senaste veckorna, den 22 och den 26 oktober, har antalet dödsfall per dag varit åtta personer.

Så höga dödstal per dygn har Sverige inte haft sedan i somras. Närmare bestämt den 18 juli, då tolv dödsfall rapporterades. Även om statistiken släpar efter något kan man alltså se att dödskurvan pekar uppåt.

– Det finns en svag tendens till att antalet avlidna börjar öka. Det är en utveckling som går åt fel håll, konstaterade stadsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Sociala sammanhang orsaken

Samtidigt ökar antalet smittade kraftigt. Under de två senaste veckorna har antalet personer med bekräftad covid-19 fördubblats.

– Ökningen i Sverige har blivit allt större vecka för vecka. Ingenting talar för att det stannar av, säger Tegnell.

– Det verkar som att det är de sociala kontakterna som är orsaken i alla regionerna. Fester, arbetsplatser, privata träffar och så vidare. I våras lyckades vi gemensamt trycka ner kurvan, det måste vi ta ett gemensamt ansvar för att göra igen. Vi måste begränsa kontakterna nu.

Högre tryck på iva

Även på intensivvårdsavdelningarna runt om i landet ökar antalet patienter. Just nu får 77 covidsmittade personer intensivvård. Den 19 oktober var den siffran 30 personer, och kurvan har pekat uppåt sedan dess.

Totalt har nu 134 532 personer bekräftats vara smittade med covid-19 sedan pandemins start. Det är en ökning med 10 177 nya fall sedan i fredags.

5 969 personer med covid-19 har dött i Sverige.

Anders Tegnell under dagens pressträff.