Man avrättad för uppmärksammat dubbelmord

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett mer än 20 år gammalt dubbelmord har väckt debatten om dödsstraff i USA igen. Bland annat realitystjärnan Kim Kardashian West har engagerat sig.

Brandon Bernard avrättades i natt för ett brott han begick 18 år gammal – den första federala avrättningen av en så ung brottsling på 70 år.

Nu planerar president Donald Trump ytterligare fem avrättningar innan han byts ut.

1999 rånades och mördades två unga predikanter, Todd and Stacie Bagley, från Iowa under ett besök i Texas. Bernard var en av fem män som dömdes för brottet. Skytten, Christopher Vialva, avrättades i september. De andra medbrottslingarna fick mildare straff.

Bernards försvar påstår att regeringen har tystat ner bevis som skulle kunnat ändra domen. Trots det avvisade domstolarna anspråket om att avrättningen inte skulle verkställas.

Hans advokater kritiserade regeringens dom och pekade på vittnesmål som föreslog att Bernard var lägst rankad i gänget som regeringen hävdade att han och de andra medbrottslingarna var anslutna till.

Försvaret tryckte också felaktigheter i bevisningen och att Brandon sannolikt inte hade dömts till döden, om allt hade gått rätt till. "Brandons liv var viktigt", sa de och beskrev hans avrättning som "en fläck på Amerikas rättsväsende."

Kim Kardashian West.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Kardashian West.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Avgående president Donald Trump planerar fem ytterligare avrättningar innan hans tid som president tar slut.

Flera kändisar, bland annat realitystjärnan och skönhetsmogulen Kim Kardashian West har engagerat sig i Bernards fall och uppmanat president Donald Trump att omvandla straffet till livstids fängelse. Även fem jurymedlemmar som deltog i dödsdomen har ändrat sig. Eftersom han var i tonåren vid morden har hans fall återupplivat frågor om att döma unga fångar till döden.

"Efter att ha lärt känna Brandon är jag förkrossad över avrättningen", twittrade Kardashian West på onsdagen. "Jag uppmanar @realDonaldTrump att låta honom leva ut liv i fängelse."

"Först vill jag säga att ett fruktansvärt brott begicks och att jag kämpar för att avrättningen ska stoppas tar inte bort den sympati jag har för offren Todd och Stacie Bagley och deras familjer," sa Kardashian West i tweeten.

”Även om Brandon deltog i brottet, var hans roll mindre än de andra inblandade tonåringarna, varav två släppts från fängelset nu,” tillade hon".

Foto: Stacey Brownstein / TT NYHETSBYRÅN
Brandon Bernard.

Bland sina sista ord bad Bernard om ursäkt till familjen till det par han dödade och för smärtan som han orsakade sin egen familj, enligt en journalist som närvarade vid avrättningen. "Jag önskar att jag kunde ta tillbaka allt , men jag kan inte."

Brandon Bernard är den nionde dödsdömde fången som avrättats sedan justitiedepartementet upptog avrättningar igen i juli i år efter ett 17 år långt stopp på federal nivå. En annan man som deltog i dubbelmordet avrättades i september. Trumpadministrationen har planerat ytterligare fem federala avrättningar innan Joe Biden tillträder i Januari.

Mamman till ett av offren, Georgia A. Bagley, tackade i ett uttalande Trump och justitiedepartementet. Hon kallade brottet ”en meningslös handling av onödigt ont.”

”Det har varit mycket svårt att vänta 21 år på att domen skulle utföras,” sade Bagley i uttalandet.

Efter avrättningen berättade hon för journalister att hon förlät Bernard och Vialva och sa att ursäkten "hjälpte till att läka mitt hjärta."

Publicerad:

LÄS VIDARE