Nöjesparker: Dyrare att hålla öppet än stängt

TT

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-15

Nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund får det svårt ekonomiskt om utrymmet per besökare begränsas till minst 20 kvadratmeter utomhus. Arkivbild.

Svenska nöjesparker är missnöjda med det utrymme per besökare som Folkhälsomyndigheten (FMH) satt som gräns för att få hålla öppet.

I ett remissyttrande till FHM skriver Svenska Nöjesparksföreningen att begränsningen en besökare per 20 kvadratmeter utomhus inte bygger på fakta.

"Föreskriften innebär att antalet tillåtna gäster blir mindre än break-even, vilket betyder att det kommer bli mer kostsamt att hålla parkerna öppna än att hålla stängt", säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

I yttrandet skriver nöjesparkerna att förslaget gör att exempelvis Kolmården, som höll öppet under förra säsongen trots pandemi, får halverat besökarantal och att "det inte finns någon känd fakta som skulle innebära att utomhusverksamhet skulle vara mer riskfylld än inomhusverksamhet".

I inomhusmiljöer som gym, museer och köpcentrum ska varje besökare ha tio kvadratmeter att röra sig på och det får vara maximalt 500 personer samtidigt i lokalen.