Utskottsförhör: Varför dröjde nationalgardet?

TT TT-AFP

Publicerad 2021-03-03

Generalmajoren William Walker anklagar två Pentagon-toppar i ett senatsförhör för att ha fördröjt insatsen av nationalgardet när Kapitolium stormades i januari.

Varför tog det flera timmar innan nationalgardet stoppade stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i januari?

I ett senatsförhör anklagas två tidigare toppar vid USA:s försvarsdepartement Pentagon för att ha försenat insatsen.

Enligt vittnen vid förhöret dröjde det 3,5 timme innan nationalgardet sattes in och detta på grund av att Christopher Miller, då försvarsminister, och Ryan McCarthy, då minister med ansvar för armén, ska ha hållit tillbaka trupperna. Miller och McCarthy var båda tillsatta av expresident Donald Trump.

William Walker, generalmajor vid nationalgardet, säger under förhöret att McCarthy tog personlig kontroll över att uppgiften att genomföra en snabb truppinsats. Walker säger att förseningarna är anledningen till att nationalgardet saknades då protesten – som kostade fem människor livet – var som mest våldsam.

– Det ska inte ta tre timmar, slår Walker fast i senatsförhöret om att det dröjde så länge att fatta ett beslut.

Han säger att det från Millers och McCarthys håll uttrycktes oro för att det "inte skulle se bra ut" om de satte in nationalgardet.

Fler än 300 personer har åtalats för brott i samband med stormningen, av dessa är minst 18 knutna till den högerextrema rörelsen Proud boys och nio till den högerextrema milisen Oath keepers.

Brotten som de drygt 300 anklagas för sträcker sig från brottsrubriceringen sammansvärjning, att ha angripit poliser och för att ha förhindrat kongressens arbete.