Sköt fel person på frisörsalong – två män åtalas

600 förhör med 500 vittnen

Publicerad 2021-03-22

Skotten ven i frisörsalongen där en känd gängmedlem satt och klippte sig.

Polisen misstänker att kulorna var ämnade för gängmedlemmen men träffade istället en 25-årig frisör – som inte verkar ha något med gänget att göra.

Nu åtalas en 17-årig pojke och en 18-årig man för skotten på salongen i Borås.

Inne på frisörsalongen i Borås var den 11 september förra året en helt vanlig dag.

I alla fall till en början.

En handfull personer var inne i den lilla salongen. Radion spelade kanske någon kommersiell hit på en dov nivå i bakgrunden och det senaste skvallret i staden diskuterades kanske kring frisörstolarna. Men plötsligt klev en mörkklädd maskerad man in på salongen och det var då smällarna kom.

–Det var brutalt högt – pang, pang, pang, pang, pang! säger ett vittne som befann sig i salongen i ett förhör med polisen.

Efter en handfull öronbedövande smällar hamnade skyttens silverfärgade pistol i sitt bakre läge. Kulorna i pistolens magasin var slut. Den mörkklädda skytten lämnade salongen med snabba steg.

Skrek i sin egen blodpöl

Kvar därinne berättar ett vittne om en kaosartad situation. Hen berättar att ett vrål hördes någon gång under skottlossningen.

När den värsta paniken hade lagt sig förstod vittnet att vrålet kom från en skadad person. Frisören, en 25-årig man, låg och skrek i en pöl av sitt eget blod. Han hade blivit skjuten i benet när han kastade sig undan skotten.

De misstänkta gärningsmännen.

Föll offer för gängkonflikt

En kort stund därefter kunde fyra män gripas i ett parkeringsgarage i Borås. Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen hela tiden misstänkt att skotten egentligen var ämnade för mannen i frisörstolen, snarare än den 25-årige frisören.

De gripna männen tillhörde nämligen en kriminell gruppering i Borås. Flera av dem var högt uppsatta och mannen i frisörstolen tillhörde samma gäng, enligt Aftonbladets uppgifter.

Frisören verkar alltså ha fallit offer för en intern och blodig gängkonflikt.

Massiv utredning

Mannen, som var den misstänkta måltavlan i skjutningen, har inte velat vara delaktig i utredningen. På förhörsledarens frågor ser svaren från mannen ofta likadana ut i polisen transkriberade förhörsprotokoll: ”inga kommentarer”.

Polisen har hållit över 600 förhör i ärendet och vittneslistan i polisens förundersökning är fylld med över 500 namn.

Ett av den 500 namnen är namnet på den 25-årige frisören som blev skjuten. Han berättar att läkarna säger att han både kommer kunna gå och stå efter skottskadan i benet. Däremot kan inte läkarna lova att han kommer kunna spela fotboll.

Han säger själv i förhör att han har fått nog av att arbeta som frisör efter den här händelsen. Att han hellre vill sitta ensam på ett kontor.

– Jag ska plugga upp mina betyg, så ska jag söka in till högskolan i vår. Och sadla om tänker jag. Jag vill jobba på ett ställe där jag inte är omringad av kollegor.

Vapnet som användes vid skjutningen hittades senare dumpad i en buske.

Två unga män åtalas

De fyra männen som greps i garaget i Borås efter skjutningen anhölls men släpptes senare fria. De två männens som nu åtalas är 17 och 18 år gamla.

– Huvudpunkten, för 17-åringen, är försök till mord på både personen som vi misstänker var måltavla samt frisören som skottskadas. I andra hand har jag åtalat för synnerligen grov misshandel för delen när frisören träffades, säger kammaråklagare Martin Svensson till Borås Tidning.

Martin Svensson säger även till tidningen att han misstänker att fler personer än de nu åtalade männen ligger bakom skjutningen och att det troliga motivet är en intern gängkonflikt.

Nekar till brott

I förhör med polisen har 17-åringen lämnat en rad olika historier kring vad han gjorde kring brottstillfället. Han nekar dock till sin inblandning i skjutningen i alla hans historier. Han hävdar att han har ”riktiga minnesluckor” från dagen då brottet inträffade.

Även 18-åringen nekar till sin inblandning i brottet.

Bevisningen mot de unga männen består i huvudsak av vittnesuppgifter och information från mobiltelefoner, som till exempel mastpositionering.

Följ ämnen i artikeln