Studie ger oväntat svar om hjärtinfarkter

TT

Publicerad 2021-03-10

En ny studie från Uppsala ger oväntade svar om hjärtinfarkter. Arkivbild.

Personer som drabbas av hjärtinfarkt utan att ha kända riskfaktorer löper högre risk att avlida nära inpå infarkten jämfört med de som har riskfaktorer. Det det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i The Lancet.

– Instinktivt tror man nog att det går väldigt bra för den här patientgruppen efter sin hjärtinfarkt, och det gör det också på längre sikt. Men de har betydligt högre dödlighet på kort sikt efter infarkten. Det har inte visats i forskning tidigare, säger Emil Hagström, docent vid Uppsala universitets medicinska vetenskaper, till Upsala Nya Tidning.

I studien har man analyserat data från över 60 000 svenska patienter. Och bland de som fått en hjärtinfarkt utan riskfaktorer som diabetes, höga blodfetter eller högt blodtryck, var risken att avlida inom 30 dagar efter infarkten 50 procent högre än för de med riskfaktorer. Det gällde i synnerhet för kvinnor.

Vad detta kan bero på finns det flera teorier om. Det kan exempelvis handla om att det trots allt funnit riskfaktorer, men på lägre nivåer som vanligtvis inte behandlas.

– Det kan också vara så att den här gruppen, till exempel en kvinna utan diabetes som inte röker, inte behandlas lika intensivt efter infarkten som personer med flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, säger Emil Hagström till UNT.

Följ ämnen i artikeln