Engelska skolbarn tillbaka till klassrummet

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Elever kommer till Manor Park School and Nursery i Knutsford, England, den 4 januari 2021. Efter hemundervisning får de i dag åter komma till skolan igen.
Foto: Martin Rickett/AP/TT
Elever kommer till Manor Park School and Nursery i Knutsford, England, den 4 januari 2021. Efter hemundervisning får de i dag åter komma till skolan igen.

NYHETER

Englands yngsta skolbarn går nu tillbaka till skolbänken, för första gången sedan januari – ett viktigt steg i regeringens plan att det brittiska samhället ska vara helt öppet igen i juni, tack vare vaccineringen mot covid-19.

Under den senaste nedstängningen har skolorna endast hållit öppet för barn till personer med samhällsbärande jobb. Från och med måndagsmorgonen får alla elever mellan fem och elva år återigen samlas i klassrummen – "världens största lättnad", med Lisa Tylers ord.

Tvåbarnsmamman från Northamptonshire i mellersta England har de senaste veckorna försökt balansera eget hemmajobb med att hjälpa sina sex- och tioåringar med skolarbetet. Särskilt den yngsta dottern har stort behov av hjälp, säger hon.

– Man måste sitta med henne hela tiden. Jag ser så mycket fram emot att hon får återvända till skolan.

Hård påfrestning

Trebarnsmamman Julie Williams från Essendon i sydöstra England, beskriver hur hon och hennes make har kämpat med att få ihop livspusslet. Båda arbetar i vården, och hennes yngsta son, som är tio, har därför fått gå i skolan. Men att inte få träffa vänner har varit en hård påfrestning för barnen.

– De saknar ju den sociala samvaron, säger hon.

Elever mellan elva och arton år kommer att fasas in i klassrumsundervisningen pö om pö under den kommande veckan. De äldre kommer också att behöva bära munskydd inomhus till april.

Omkring 23 miljoner av Storbritanniens invånare har hittills fått minst en spruta mot covid-19, vilket har fått både antalet smittade och trycket på sjukvården att minska.

Från och med måndagen får britter också återigen träffa en person som inte tillhör det egna hushållet.

Första steget

Veckans lättnader är det första steget av fyra i återöppnandet av det brittiska samhället, som kulminerar i mitten av juni, då samhället beräknas vara helt öppet igen.

Steg två inleds om tre veckor. Då tillåts bland annat en del idrott, till exempel fotboll på lägre nivå, samt visst umgänge utomhus mellan människor som inte bor i samma hushåll.

När det gäller skolorna har de olika landsdelarna olika strategier för öppnandet. Skottland lät fyra- till sjuåringar gå tillbaka till förskolan förra månaden, medan äldre elever får börja först den 15 mars, och då på deltid. Wales har en liknande tidsplan.

Storbritannien är ett av världens hårdast drabbade länder under pandemin.

Publicerad: