Filosofen: Så kan man leva efter 1 juni

Publicerad 2021-06-01

I dag lättades på flera av restriktionerna: du får sitta längre på krogen, gå på fotbollsmatcher och behöver inte längre handla ensam.

Men är det okej – eller ens socialt accepterat – att slappna av när rekommendationerna blir lösare?

– Man kan inte bara säga att ”det är lagligt alltså gjorde jag det”, säger Kalle Grill, docent i filosofi och expert på folkhälsoetik.

Det blir nu möjligt att gå på bio, nöjesparker, spelningar och att hänga på krogen en bra bit in på kvällen – en efterlängtad förändring enligt många.

Samtidigt avråder Folkhälsomyndigheten från att hålla privata tillställningar och att umgås med folk utanför en mindre krets. Dessutom har många oskrivna regler vuxit fram ur pandemin som vi alla förhåller oss till.

Kalle Grill, docent i filosofi vid Umeå universitet och expert på folkhälsoetik, menar att det i grunden finns tre moraliska anledningar till att man följer restriktioner.

– Det första är att man inte vill bli smittad själv. Det andra är att man inte vill smitta andra, inte vara orsaken till någon annans sjukdom. Sen finns det systemeffekten, att man inte vill vara en del i en kedja som bidrar till smittspridning och ökad belastning på samhället.

Från och med den 1 juni blir det tillåtet att sitta längre på krogen.

”Normer funkar bättre än straff”

Kalle Grill säger att det finns flera poänger med lagar och regler.

– En viktig funktion med lagar är att de är normskapande. Normer funkar ofta bättre än straff. Har man en allmän tilltro till svenska samhället och experter så får man ett till skäl att följa restriktioner.

Kalle Grill tror inte att det alltid är det bästa att följa regler bara för sakens skull och menar att det i slutändan är individen som måste göra en moralisk avvägning. Till exempel går det enligt honom att försvara resande även under pandemin, så länge man tar sitt personliga ansvar.

– Det är inte att du passerar en gräns som är viktigt. Det är hur nära du kommer folk och i vilken miljö. Folkhälsomyndigheten vet inte hur jag tänker resa och vilken ventilation det är i det rummet jag kommer att vistas, men jag kanske vet. Det handlar om vad jag vet, kommer jag riskera att bli smittad eller smitta andra om jag gör a,b,c.

Resande under pandemin kan vara försvarbart, så länge man tar sitt personliga ansvar, enligt filosofen Kalle Grill.

Kan vara ok att ha fest

Med det resonemanget – är det okej att ha fest?

– Så länge det går att genomföra smittsäkert är det inte nödvändigtvis oförsvarbart. Det är såklart svårt om man har en fest med 50 personer. Men låt säga att man har en rejäl bostad och kanske kan anställa folk för att se till att avståndet hålls, då kan man tänka sig scenarion där det vore okej.

En privat fest kan vara okej så länge den går att genomföra smittsäkert, enligt filosofen Kalle Grill.

En omdiskuterad fråga har varit om den som är fullvaccinerad ska behöva följa rekommendationer kring social distansering, munskydd och begränsande av sociala kontakter.

– I sådana fall kan man som individ tänka: vill man bidra till en allmän ordning genom att vara solidarisk och inspirera andra att hålla ordningen?

– Samtidigt kan vi inte bara titta på död och sjukdom. Det kanske finns en orättvisa i att vissa, som fått vaccin, kan göra saker andra inte kan för att de utan egen förskyllan är senare i vaccinationsordningen? Men om vi skulle vänta med att återgå till det normala tills alla är vaccinerade offrar vi något annat, folk har tråkigare liv och lider av det och kanske blir isolerade eller deprimerade.

PODD Vändningen?

Aftonbladet Daily med Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen