Andelen vaccinerade över 65 på iva i Uppsala ökar – ”inte konstigt”

Publicerad 2021-05-18

Allt fler av dem över 65 år som läggs in för intensivvård har fått en vaccindos.

En väntad utveckling, enligt flera läkare.

Och generellt är siffran över andelen vaccinerade patienter på iva låg, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

De flesta av patienterna över 65 år som just nu vårdas för covid på Akademiska sjukhuset i Uppsala har redan fått sin första dos vaccin, rapporterade P4 Uppland på lördagen, en nyhet som fick stor spridning.

– Vi kan se att det är några som läggs in på iva som har fått en första dos. De har än så länge inte fått två doser och kan därför inte räkna med fullt skydd, säger överläkaren Magnus von Seth, medicinskt ledningsansvarig på iva, till Aftonbladet.

Sedan i april har 15 vaccinerade lagts in på covid-iva i länet. De ska ha fått vaccin av olika fabrikat, både Pfizer och Astra Zeneca.

De 16 vaccinerade som lagts in på iva i Uppsala ska ha fått en dos av antingen Pfizer eller Astra Zeneca.

Magnus von Seth säger att han inte är förvånad.

– Vi har haft en väldigt stor smittspridning under april, så det är många som har smittats och insjuknat. Man kan inte räkna med fullt skydd efter en dos vaccin. Konsekvenserna blir att även några som blivit delvis vaccinerade insjuknar och hamnar på iva.

Det är oklart hur lång tid det har gått från att patienterna fick den första dosen till att de skrevs in på iva.

– Vi har svårt att uttala oss om detta eftersom vi bara registrerar om patienten fått vaccin, inte när vaccinationen skett, säger Magnus von Seth.

Inget som förvånar

Liknande tendenser kan ses runtom i landet.

Göran Karlström, överläkare på centralsjukhuset i Karlstad och gruppledare på Svenska intensivvårdsregistret, SIR, är inte heller förvånad över att andelen vaccinerade över 65 på iva ökar.

– Eftersom i princip alla i hela Sverige över 65 har erbjudits minst en dos vaccin är det inte konstigt att majoriteten av de över 65 som ligger på iva är vaccinerade, säger han.

Han påpekar att andelen äldre som hamnar på iva generellt har blivit färre sedan vaccinationerna drog i gång i december.

Trots utvecklingen menar Göran Karlström, överläkare på centralsjukhuset i Karlstad, att antalet äldre på iva har minskat sedan vaccineringen drog igång i december.

”Inget vaccin är 100-procentigt”

Göran Karlström påminner om att inga vaccin ger 100 procents immunitet.

Enligt Folkhälsomyndigheten ger en första dos ett gott skydd, men detta behöver sedan förstärkas och förlängas av en andra dos.

– Om ett vaccin till exempel har 90 procents effektivitet innebär det att nio av tio blir immuna, men att en av tio inte blir det, och det innebär att man kan bli sjuk precis som alla andra, säger Göran Karlström.

Under 200 personer som har fått en eller två vaccindoser har hamnat på iva, enligt Svenska intensivvårdsregistret.

Under en procent färdigvaccinerade

SIR började föra statistik över andelen vaccinerade som intensivvårdades i Sverige i mars. Då var andelen 1,2 procent. I maj är siffran 6,8 procent.

Enligt SIR:s siffror har under en procent av de inlagda från den 2 mars varit färdigvaccinerade.

– Det är under 200 personer som har fått en eller två doser vaccin som har hamnat i intensivvården, säger Göran Karlström.

Men i många fall vet inte personalen om personen är vaccinerad eller inte. Göran Karlström påpekar att mörkertalet gör det svårt att dra några slutsatser om andelen vaccinerade på iva.

Forskare och läkare vet inte om sjukdomsförloppet ser annorlunda ut för dem som trots vaccinering vårdas på iva.

– Hur det går för dem, om de har liknande längd på sjukhustiden, om det är samma grad av dödlighet, det här är sådant som kommer att komma fram längre fram, men det tar säkert ett halvår innan vi vet något om det, säger Göran Karlström.

 

Så gör du för att bromsa smittspridningen

  • STANNA HEMMA i minst sju dygn om du haft symtom, även milda, i över ett dygn, och inte testat dig. Gäller både vuxna och barn. Du ska ha känt dig frisk och varit feberfri de två sista dagarna hemma.
    Läs mer här.
  • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Gäller även skolbarn. Hur du går tillväga för att testa dig i just din region finns information om på 1177 Vårdguiden.
    Läs mer här.
  • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar och testa dig/barnen efter fem dagar.
    Läs mer här.
  • JOBBA HEMIFRÅN om du har möjlighet.
  • ANVÄND MUNSKYDD i kollektivtrafiken och undvik om möjligt rusningstid om du måste resa.
  • HÅLL AVSTÅND till andra och avstå från fester, bröllop, begravningar och liknande större tillställningar. Max 8 personer är tillåtna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
    Läs mer här.
  • UMGÅS MED FÅ PERSONER och träffas gärna utomhus.
  • HANDLA ENSAM och undvik miljöer där det kan uppstå trängsel.
  • VARIT UTOMLANDS? Då gäller hemmakarantän i minst en vecka, att testa sig för covid och göra ytterligare ett test efter fem dagar.
    Läs mer här.