Balkongförbud efter renoveringsmiss

TT

Publicerad 2021-05-11

Balkongerna i ett radhusområde i Visby blev klättringsbara efter en miss vid renoveringen. Arkivbild.

Ett radhusområde i Visby har nyligen genomgått en omfattande fasadrenovering där bland annat balkongräckena bytts ut. Nu har balkongerna belagt med nyttjandeförbud, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Nyligen kom ett brev till hyresgästerna i radhusområdet Bogen 2 i södra Visby. Alla balkonger i kvarteret, totalt 117, blev plötsligt förbjudna att använda.

Radhusen som är byggda på 1970-talet har genomgått en yttre renovering där ruttet trä har bytts ut och fasaderna målats om. I samband med arbetet gjordes även räcket om till balkongerna.

En av de boende reagerade på utformningen och kontaktade miljö- och byggnadsnämnden, som klassade balkongerna som farliga.

– Vi fick in en tillsynsanmälan och när vi var ute och gjorde besök kunde vi konstatera att här finns en fara för säkerhet för barn. Det är något vi måste agera på naturligtvis, säger Lisa Ewen, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, till Hem & Hyra.

Nämnden beslutade därför om ett nyttjandeförbud på alla balkonger. Framför allt handlar det om risken för att barn kan klättra över räcket och ramla ned. Men även andra problem upptäcktes. Bland annat finns en klämrisk mellan spjälorna och på några balkonger finns även risk för skärskador på en vass metallist.

Enligt Gotlandshem ska samtliga brister åtgärdas så snart som möjligt, ett arbete som planeras vara färdigt före sommaren. Renoveringsmissen beräknas kosta bolaget närmare en miljon kronor. Hyresgästerna kommer enligt uppgift till Hem & Hyra att få kompensation för balkongförbudet genom ett avdrag på hyran.