Kina

Kinesisk ”skrotraket” på väg mot jorden

Av: 

Niklas Eriksson

Uppskjutningen av Long March-5B Y2 skedde 23 april
Uppskjutningen av Long March-5B Y2 skedde 23 april

NYHETER

Kinesiskt rymdskrot är på väg att krascha på jorden.

Men var i världen delarna av den förbrukade Long march 5b kommer att slå ner går inte att säga.

Kina sköt i onsdags upp en raket med den första modulen till det som ska bli en kinesisk rymdstation. En del av hjälpraketen som förde upp modulen är nu på väg tillbaka mot jorden i stället för att bli rymdskrot.

Raketen av modellen Long march 5b hamnade efter uppskjutningen i omloppsbana runt jorden och dras nu in mot jordens atmosfär. Raketdelar kommer nu okontrollerat falla ner mot jorden efter återinträdet. Enligt SpaceNews kan delar från den cirka 30 meter långa och fem meter breda raketen slå ner i befolkade områden.

Vilken del av världen delarna slår ner i går inte att förutse och inte heller hur stora de kommer vara, rapporterar Space News.

En tidigare Long march 5b som skjutits upp av Kina regnade ner i bitar över Atlanten i maj ifjol. Då kallade Nasa det hela för “mycket farligt” och uppgav att hade raketen trätt in i jorden gravitiation en halvtimme tidigare än vad som skedde hade delar av den kunnat slå ner över USA, enligt Business Insider.

– Jag tycker det med dagens standard är det oacceptabelt att låta den återinträda okontrollerat, säger astronomen Jonathan McDowell till BI.

– Sedan 1990 har inget som väger mer än 10 ton medvetet fått återinträda i jordens atmosfär utom kontroll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kina

Rymden

Nasa