Navalnyj efter giftattacken – kräver kläder från Ryssland

Publicerad:
Uppdaterad:
Aleksej Navalnyj med sin familj. Bilden är från Navalnyjs Instagram från tidigare i veckan.
Foto: AP/TT
Aleksej Navalnyj med sin familj. Bilden är från Navalnyjs Instagram från tidigare i veckan.

NYHETER

Till omvärldens glädje ser ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ut att återhämta sig från giftattacken han utsatts för.

Nu kräver han svar från Ryssland som misstänks ligga bakom attacken och ber dem skicka bevismaterial.

– Jag är bara intresserad av en sak: Mina kläder som jag bar dagen jag blev sjuk, skriver han på sin blogg.

Det har bara gått en dryg månad sedan den populära oppositionsledaren och bloggaren Alexej Navalnyj insjuknade under ett flyg mellan sibiriska staden Tomsk och Moskva och föll i koma.

Flera oberoende laboratorier, bland annat ett svenskt, har sedan dess bekräftat det många misstänkte: Navalnyj har fallit offer för det sovjetiska nervgiften novitjok.

Videoklipp från flygplanet visar hur vårdpersonal rusar fram till en genomsvettig Navalnyj när han skriker ut ett plågat jämmer innan han segnar ner i gången.

Läkare i staden Omsk, där planet tvingades nödlanda, arbetade intensivt med att hålla den kremlkritiske bloggaren vid liv.

Foto: AP/TT
Bilden är från Navalnyjs Instagram 21 september.

På bättringsvägen

Därefter flögs han till Berlin där resten av återhämtningen skulle ske. Och i helgen kom glädjande besked för alla som följt Navalnyjs öde: han hade blivit så pass bra att han nu kan andas utan hjälpmedel och till viss grad även lämna sjukhussängen.

Nu har han bara en sak på hjärnan, skriver han i sin populära blogg.

Strax efter att nyheten om hans förgiftning kommit ut spred bilder på Navalnyj drickandes en kopp te på den sibiriska flygplatsen strax före avfärd.

Novitjok, det potenta nervgiftet som utvecklades av Sovjetunionen kan döda via aerosoler, puder eller i flytande format. När den före detta dubbelagenten Skripal och hans dotter drabbades av nervgiftet i mars 2018 hade mordvapnet kommit i form av en parfymflaska med det dödliga giftet i.

Båda överlevde och nervgiftet vars dödsoffer riskerar att gå under radarn som orsakade av naturliga skäl avslöjades för världen enbart på grund av att både Skripal och hans dotter uppvisade samma symtom.

Ett noggrant utfört detektivarbete kunde nu också härleda källan till Navalnyjs giftattack – som för några dagar sedan visade sig inte komma från flygplatsteet.

Det var Navalnyjs medarbetare som hade huvudet på skaft när de nåddes av nyheten att deras chef fallit i koma. De stannade kvar ett extra dygn i den sibiriska staden Tomsk och genomsökte hotellrummet han bott i.

Ryssland tog kläderna

Två vattenflaskor togs i beslag, bland mycket annat lösöre. Flaskorna skickades till Tyskland för analys och spår av novitjok kunde bekräftas.

Men en viktig ledtråd finns fortfarande kvar i Ryssland. När Navalnyj flyttades från sjukhuset i Omsk till Berlin togs alla hans kläder av honom. På bloggen skriver han att han var naken när han färdades till Tyskland.

När det nu bekräftats att Navalnyj bar spår av novitjok både inuti och utanpå kroppen vill han att Ryssland skickar honom kläderna som bars när han insjuknade. Detta för att kunna bekräfta mordförsöket.

”Exakt en månad har gått sedan de försökte döda mig med ett kemiskt krigsmedel” skriver Navalnyj på sin blogg och fortsätter:

”Det finns bara en sak som intresserar mig nu: Mina kläder som jag bar dagen jag blev sjuk. (...) Jag kräver att de försiktigt packas ner i plastpåsar och skickas till mig”

Foto: AP/TT
På lördagen publicerades en ny bild där han ses stå i en trappa på sjukhuset.
Publicerad:

LÄS VIDARE