Munskyddskrav på Köpenhamns restauranger

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Hagen / TT

På Köpenhamns barer, kaféer och restauranger ska gästerna bära munskydd, om de inte sitter ner. Från och med torsdag är det också förbjudet att hålla öppet efter klockan 22.

Även fester som hålls hemma bör avslutas senast klockan 22, anser den danska regeringen, och de bör bara hållas i den närmaste umgängeskretsen.

– Man kan gott fortsatt hålla dem, om man följer råden från Sundhedsstyrelsen. Men den klara uppmaningen är att festen slutar senast klockan 22, säger äldre- och hälsominister Magnus Heunicke (S) vid en pressträff.

Orsaken till de skärpta restriktionerna i 17 kommuner i Köpenhamnsområdet är den ökande smittspridningen. Antalet inlagda på danska sjukhus med covid-19 har stigit till 55. Det senaste dygnet har 334 personer testats positiva för coronaviruset.

Vid fotbollsmatcher i den danska superligan får max 500 åskådare finnas på plats. Även detta gäller i huvudstadsområdet från och med den 17 september.

I andra kommuner kan fler restriktioner komma att införas om smittalen fortsätter att stiga, framhåller Heunicke.

Han tycker att hela den danska befolkningen ska minska de sociala kontakterna under hösten.

Kåre Mølbak, chef för Statens seruminstitut, talar vid samma pressträff om en social "bubbla" som han tycker att danskarna ska försöka hålla sig inom under hösten.

– Man ska hitta kanske fem eller tio personer som man kan vara tillsammans med. Det är dem man ska umgås med under hösten. Barn bör välja lekkamrater från sin egen klass, inte parallellklassen, säger han.

Han framhåller att det är "större och större evidens för att man utsöndrar stora mängder virus också redan innan man har några symptom".

Foto: Johan Nilsson/TT
Kroglivet ska bomma igen vid 22 i Köpenhamn och restauranggäster som inte sitter ner ska bära munskydd. Arkivbild.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN