Olyckor med elsparkcyklar utreds i ny studie

TT

Publicerad 2020-09-29

I en ny studie på Sahlgrenska universitetssjukhuset är skador med elsparkcyklar i fokus. Arkivbild.

Elsparkcyklar har blivit en del av stadsbilden i många svenska städer. Men med det nya fordonet kommer även risken för att krascha.

Nu ska Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kartlägga olyckor med elsparkcykel, rapporterar Göteborgsposten. Bland annat vill man ta reda på vilka som skadas och vad konsekvenserna blir.

– Vi vill veta hur mycket vård dessa skador konsumerar, hur många sjukhusdagar, hur mycket arbetsfrånvaro det genererar. Sedan vill vi också veta om det är elsparkcykeln som verkligen är ansvarig för olyckorna, säger Ragnar Ang, vårdenhetsöverläkare på Traumavårdsenheten vid Sahlgrenska, till tidningen.

Personer som söker akutvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset eller Mölndals sjukhus, och som uppger att de har varit med om en elsparkcykelolycka, kommer tillfrågas om att medverka i den nya studien. För att delta måste man ha fyllt 18 år.

Närmare 700 elsparkcykelåkare i Sverige skadades förra året, enligt statistik från Transportstyrelsens olycksregister Strada, uppger GP. I Västra Götaland var det cirka 200.

Följ ämnen i artikeln