Hyrde in konsult – för att göra hans eget arbete

Uppdaterad 2020-09-14 | Publicerad 2020-09-13

En anställd inom Region Stockholm hyrde in en konsult – för att göra det jobb han själv skulle utföra.

Detta ska ha kostat skattebetalarna hundratusentals kronor.

– Vi känner oss grundlurade, säger Claes Keisu, pressansvarig.

En anställd på trafikförvaltningen i Region Stockholm har avskedats efter att under en längre tid ha fuskat med sina arbetstider, avslöjar tidningen Arbetet.

Under perioden 2019–2020 anlitade personen även en egen konsult som utförde hans arbetsuppgifter, detta till en kostnad på närmare 200 000 kronor av skattebetalarnas pengar, enligt ett internt dokument.

– Vi har inte märkt något genom åren. Det här var en väldigt tråkig överraskning, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen i Region Stockholm, till Aftonbladet.

 Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen i region Stockholm.

Avslöjades genom inspelning

När den anställda på trafikförvaltningen till en entreprenör föreslog ett specifikt företag som underentreprenör, väcktes entreprenörens misstankar – som därför spelade in samtalen med den anställda och larmade arbetsgivaren.

Senare upptäcktes att personen under en längre tid haft otillbörlig kontakt med leverantörer.

– När vi uppdagade det här den 4 juni gjorde vi en skyndsam utredning, och vi hade en arbetsrättslig grund för att direkt säga upp den här personen. I hans roll på trafikförvaltningen har han ingjutit ett väldigt stort förtroende och det har han brutit emot.

Raderade sina mejl och mappar

När historien började rullas upp raderade den anställda alla mejl och jobbmappar. Nu har utredarna lyckats återskapa allt bevismaterial.

Den anställda har blivit avskedad och trafikförvaltningen utreder nu internt, för att se hur de ska gå vidare.

– Vi tittar vidare på ärendet för att kunna konstatera om han begått något brottsligt, säger Claes Keisu.

Hur ska ni göra för att inte detta ska ske igen?

– Det är klart att det skulle kunna hända igen, men vi är inte oroliga på något sätt. Däremot är det här en väckarklocka och vi kommer att titta på om vi ska införa en kontrollfunktion, för att försäkra oss att det här inte händer igen.