Kina bekämpar nya utbrott med masskarantän

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-01-19

Karantänanläggningen utanför Shijiazhuang under uppbyggnad. Bilden, som släppts av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina, är från den 16 januari.

Ett karantäncenter med plats för tusentals smittade byggs i snabb takt i nordöstra Kina.

Myndigheterna förbereder för att kunna flytta hela byar för att bekämpa de lokala virusutbrott som fortsätter att blossa upp i landet.

Intensivt arbete pågår dygnet runt på ett vidsträckt fält i utkanten av staden Shijiazhuang där den enorma karantänanläggningen uppförs.

Den ska ha plats för 4 000 människor när den står färdig, enligt planen redan om några dagar.

Tanken är att de prefabricerade rummen, som är utrustade med badrum, wifi och luftkonditionering, ska inhysa personer som haft nära kontakt med bekräftat smittade.

Många redan flyttade

Scenerna utanför Shijiazhuang väcker minnen från det ursprungliga coronautbrottet i Wuhan i fjol då provisoriska sjukhus byggdes i en rasande fart för att ge plats åt de många insjuknade.

Sedan dess har Kina i stort sett fått kontroll över smittan. Men återkommande mindre utbrott fortsätter att gäcka landet. Myndigheterna har svarat med masstestning och lokala nedstängningar, och skalar nu alltså upp möjligheten att snabbt kunna sätta stora grupper i karantän.

I Hebeiprovinsen, där Shijiazhuang ligger, har över 20 000 människor från olika mindre orter flyttats till karantänanläggningar, rapporterade statliga medier i förra veckan.

Snabbare smittspridning

Oron är stor för att en ny våg av smitta ska utlösas under firandet av det stundande kinesiska nyåret, då miljontals stadsbor väntas resa hem till sina familjer på mindre orter.

Landet bekämpar just nu sitt värsta utbrott sedan i mars 2020, enligt nyhetsbyrån Reuters, även om siffrorna är låga jämfört med andra länders.

Under tisdagen rapporterade man för sjunde dagen i rad över 100 nya bekräftade fall av covid-19, enligt myndigheternas officiella statistik.

Totalt har 89 454 bekräftade smittofall och 4 635 dödsfall rapporterats i Kina.