Skolan i sorg efter skoterolyckan: Hon var som en soluppgång

”Var allt det vi har för lite av i världen”

Uppdaterad 2021-01-20 | Publicerad 2021-01-19

NJURUNDA. Den 14-åriga flicka som dog i skoterolyckan i Söråker lämnar en hel skola i svår chock och sorg.

Skolans rektor Alex Åsenlund som känt eleven sedan förskoleklass har svårt att förstå att hon är borta.

– Det är som att mista en familjemedlem, säger han.

Det har gått två dagar sedan den tragiska dödsolyckan inträffade på en järnvägsövergång i Söråker i Timrå kommun. En skoter med kälke skulle passera spåret när ett tåg kom. En äldre man och en yngre pojke klarade sig undan tåget, men två flickor, 14 och 19 år gamla, miste sina liv.

Den 14-åriga flickan var elev på Njurunda friskola i Sundsvalls kommun. Alex Åsenlund, rektor på skolan, fick beskedet på söndagskvällen, några timmar efter olyckan.

– Jag fick titta på telefonen flera gånger efter samtalet för att förstå att det inte var en dröm. Och jag har fortfarande inte förstått helt att hon är borta, berättar han.

Sett henne växa upp

Rektorn har känt den 14-åriga flickan sedan hon började i skolan som sexåring och har sett henne växa upp under de åtta åren hon gått på skolan. Det känns som att mista en familjemedlem, säger han.

Han minns eleven som en omtänksam och glad person som pratade mycket och var full av energi.

– Hon var allt det vi har för lite av i världen idag. Och så rycks hennes liv bort, säger han och fortsätter:

– Varje gång man mötte henne i korridoren gav hon en ett stort leende. Hon var som en soluppgång, hon verkligen lyste. Det är så jag kommer att minnas henne.

”Är i Nangijala nu”

Det vanliga skolarbetet här har satts på paus för ett tag. I skolans personalrum står en bild på 14-åringen och några ljus brinner. Hit kan elever komma för att prata med någon av de vuxna. Andra skriver, ritar eller går en promenad för att bearbeta sorgen.

– Det är alla ytterligheter av känslor nu. Det är stor sorg, men det är också glada minnen som kommer. Men man känner att ungdomarna bryr sig om varandra och det är storslaget att se. Och lärarna har verkligen funnits där som trygga vuxna för eleverna, säger Alex Åsenlund.

I sorgearbetet har skolan också tagit hjälp av kyrkan i området. I församlingsgården står ett minnesaltare med en bild på 14-åringen, ljus och en minnesbok där elever kan ta farväl och skriva ner minnen av sin skolkamrat.

Också de allra minsta på skolan försöker förstå döden efter det som hänt. Alex Åsenlund berättar om ett samtal han haft med en av sexåringarna.

– Hon sa ”Nu är hon med Astrid Lindgren i Nangijala”.

Polisen: Inget fel på skotern

Samtidigt fortsätter polisens brottsutredning av dödsolyckan, där misstankarna rör grovt vållande till annans död i två fall och grov vårdslöshet i trafik. Under tisdagen gick polisen ut med att undersökningen av skotern, kälken och järnvägsövergången är klar.

– Vi har inte kunnat hitta några brister på skotern. Det är inte mycket kvar av släden och vi hade gärna velat se hur den såg ut för att exempelvis kunna bedöma hur man sitter, vart man hamnar i förhållande till skotern, längden och hur den har suttit fast på fordonet, säger Alexandra Bergström, förundersökningsledare vid trafikpolisen i Medelpad, till Sundsvalls Tidning.

Utredningen visar inte heller några brister på järnvägsövergången. Tågföraren har förhörts om olyckan men polisen har ännu inte förhört den äldre man som körde skotern.

Intill olycksplatsen i Söråker fortsätter minnesplatsen med gravljus, marschaller och blommor att växa. Flera har skrivit meddelanden till de två flickorna. Ett av dem säger:

Älskling, du finns kvar i mitt hjärta för alltid.

Följ ämnen i artikeln