Riksdagen klubbar tidsgräns för häktningar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Riksdagen har slagit fast gränser för hur länge unga och vuxna normalt får vara häktade före det att åtal väcks. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Riksdagen har slagit fast gränser för hur länge unga och vuxna normalt får vara häktade före det att åtal väcks. Arkivbild.

NYHETER

I sommar införs tidsgränser för häktningar, efter ett beslut i riksdagen.

Unga mellan 15 och 18 år ska i normalfallet inte få sitta häktade längre än tre månader i väntan på åtal. För vuxna misstänkta ska en gräns på nio månader gälla.

Om det finns synnerliga skäl ska det dock vara tillåtet att låta häktningen fortsätta över tre eller nio månader.

Idag finns inga tidsgränser, men för att häkta unga misstänkta över huvud taget ska skälen vara starka.

Bakgrunden till riksdagens beslut som fattades på onsdagen är regeringens proposition "Effektivare hantering av häktningar och minskad isolering". Huvudsyftet är att möta den kritik som Sverige under decennier har fått, inte minst internationellt, för långa häktningstider.

En minoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade nej till att införa gränserna. De vill inte ha några tidsgränser för häktade.

De tre partierna har bland annat hänvisat till att Åklagarmyndigheten är emot att införa skarpa tidsgränser, med motiveringen att det kan försvåra brottsutredningar.

De nya reglerna träder i kraft den 1 juli.

Publicerad: