Nya Esbjörn-vittnet: ”Han var gråtfärdig”

Uppdaterad 2021-03-31 | Publicerad 2021-03-30

Esbjörn Bolin, 81, och hans ombud har skickat in sin preliminära bevisning inför rättegången i den infekterade hustvisten mellan honom och Ebba Busch.

I den framkommer ett nytt vittne som säger till Aftonbladet att han fick förklara för Esbjörn vad köpekontraktet innebar.

– Esbjörn förstod inte innebörden av affären, han var gråtfärdig över det hela, säger vittnet.

Den infekterade fastighetstvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn Bolin, 81, ska avgöras i tingsrätten. Konflikten, som pågått sedan augusti 2020, handlar till stor del om huruvida Esbjörn till fullo förstod omständigheterna kring försäljningen av sitt hus.

Esbjörn hävdar att han ångrade sig redan dagen därpå. Ebba Buschs bild är att de båda hade bra kontakt både före och efter försäljningen.

Nu har Esbjörn och hans ombud skickat in sin preliminära bevisning inför rättegången i höst. I den framkommer ett nytt vittne som ska styrka Esbjörns version.

I förhöret med vittnet framkommer att Esbjörn varit hemma hos honom kort efter att han skrivit på kontraktet. Vittnet ska då ha förklarat att köpekontraktet var bindande, varpå Esbjörn blev förtvivlad.

Ebba Busch och Esbjörn Bolin. Bilder från Uppsala tingsrätt tidigare i mars, när de båda parterna möttes.

”Nära bekant”

Aftonbladet har pratat med vittnet, som bekräftar mötet. Han vill bli omnämnd som nära bekant och säger att han och Esbjörn träffas ibland, och känner varandra sedan långt tillbaka.

– Hela affären kom så plötsligt. Jag sa till honom när han visade kontraktet, att du har ju skrivit under här och så vidare. Jag tror inte att han förstod innebörden av affären. Jag tycker uppriktigt sagt att det var ledsamt, han var gråtfärdig över det hela, säger Esbjörns bekant.

Vad trodde Esbjörn att han skrev på då?

– Jag vet inte riktigt, han trodde att det var något preliminärt.

Esbjörns bekant tycker att Ebba Busch borde ta ett steg tillbaka och ta tillbaka handpenningen.

– Är hon klok så skriver hon av det där avtalet. Hon borde backa, det skulle en vettig människa göra. Hon värnar ju om de äldre.

– Han har blivit dåligt upplyst och dessutom gick Ebba Busch på och började göra angrepp på tomten utan att ha tillträtt fastigheten. Det hade jag också blivit förbannad på.

Huset som parterna träter om ligger i Uppsala.

”Esbjörn dåligt upplyst”

Vittnet menar att även mäklaren är högst ansvarig, eftersom denne inte informerat Esbjörn om vad kontraktet innebar.

– Esbjörn har blivit dåligt upplyst, jag lägger stor last på den som gjorde avtalet. Så ska man inte göra, det måste göras klart vad det innebär för den som säljer.

Själv tycker han att det hela är en sorglig historia och han är ledsen för Esbjörns skull.

– Han ville ju inte sälja, det sa han ju också. Det skulle bli arvegods.

Han säger att Esbjörn funderar mycket över tvisten, att han är ledsen.

–Jag ställer mig gärna i rätten och berättar om det här. Jag kommer säga samma sak där som jag säger till dig nu.

Ebba Busch har tidigare förnekat att hon på något vis skulle ha övertalat Esbjörn i husaffären. KD-ledaren anser att personer med ekonomiska intressen pressar Esbjörn att inte lämna ifrån sig huset.

När Aftonbladet kontaktar Ebba Buschs advokat Karin Björkholm säger hon att de har tagit del av inlagan.

– Ingenting nytt, så inget att kommentera, svarar hon via sms.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch verkar fast besluten att inte ge upp fastigheten hon köpt.