Indiens mardröm: Syrgasen tar slut – människor dör på gatan

Publicerad 2021-04-25

På de överfulla sjukhusen rinner livet ur patienterna för att syrgasen tar slut.

Utanför på gatan dör de som inte får plats – varken i vården eller den officiella statistiken.

Indiens mardröm blir värre för varje dag. Nu bränns andravågens offer på provisoriska bål.

För tredje dagen i rad har Indien registrerat den högsta dygnssiffran över antal smittade i ett enskilt land under pandemin. På lördagen bekräftades 346 786 nya fall och enligt den ledande virologen Shahid Jameel dröjer det innan smittspridningen minskar.

– Människor som gör prognoser tror att Indien når sin topp nånstans kring slutet av första veckan i maj. Antalet fall kan stiga till 500 000 om dagen, möjligen mer, säger han till BBC Radio 4.

En covid-patient andas syrgas i en bil i Delhi.

Blir inte ens en siffra i statistiken

Såväl smitto- som dödsfallen tros vara kraftigt underrapporterade. På lördagen steg antalet döda i den officiella statistiken med 2 624 personer till totalt 189 544.

Fembarnspappan Shayam Narayan ingår inte i den siffran. Nyhetsbyrån Reuters träffar honom och hans bröder utanför sjukhuset Guru Teg Bahadur i New Delhi på lördagen. Bröderna kämpar för att baxa honom från en rickshaw till en rullande bår i den mer än 30-gradiga värmen, men de är för sent ute.

Några minuter senare får de veta att han är död. Han tas inte emot på sjukhuset och han förs inte till något bårhus. Shayam Narayan finns inte i statistiken.

– Systemet fungerar inte, säger hans lillebror Raj till Reuters reporter.

Det råder stor brist på syrgas.

Sky News rapporterar inifrån samma sjukhus att akutmottagningen är överfull av sjuka, döende och redan döda.

Personalen rullar ut de avlidna på bårar. Utanför på gatan är luften fylld av gråt och skräck. Människor kippar efter andan och dör på trottoaren framför reportageteamets ögon.

På parkeringsplatsen ligger flera covidsjuka med medhavda syrgastuber. Andra är redan övertäckta av filtar och lämnade att ruttna i hettan. När tiden och syret inte räcker för de ännu levande finns ingen värdighet i döden och sorgen.

Covid-offer bränns på provosoriska bål.

Bränner de döda på bål

Bårhus och krematorier är fulla. Många anhöriga tvingas bränna sina nära och kära på provisoriska massbål. Drönarbilder från östra New Delhi visar ett sådant där dussintals eldar brinner på ett fält i skymningen.

”Var och en av dem är någons pappa, mamma, förälder, barn. De dog så abrupt under den här massiva andravågen att det inte finns tid att vänta på en plats på de officiella krematorierna”, skriver Sky News korrespondent Alex Crawford.

Gatorna är tomma i staden Prayagraj, Indien, under en helgnedstängning.

I New Delhi, och inte bara där, sinar den livsviktiga syrgasen inom vården. Minst 20 patienter i intensivvård dog under natten till lördagen när flödet blev för lågt i deras respiratorer på sjukhuset Jaipur Golden i New Delhi, rapporterar BBC.

Natten mot fredagen dog 25 patienter av samma anledning på sjukhuset Sir Ganga Ram i samma stad.

Desperata läkare vädjar på sociala medier efter enstaka syrgastuber. Sjuka invånare gör samma sak.

– Nästan varje sjukhus är på bristningsgränsen. Om syrgasen tar slut finns inget spelrum för många patienter. De dör inom några minuter, säger läkaren Sumit Ray på sjukhuset Holy Family till BBC.

Stora containrar med flytande syre fraktas nu med militärflygplan och tåg från såväl från andra delar av Indien som från utlandet. Regeringen har försökt visa handlingskraft senaste veckan, men kritiken växer, både i stort mot att smittspridningen tillåtits explodera och specifikt när det gäller syrgasen.

En familjemedlem utför en en ritual

”Gräv brunnen innan du är törstig”

Åtgärderna är för små och kommer för sent, enligt Rajabhau Shinde som driver en liten syrgasfabrik i delstaten Maharashtra.

– Vi har sagt till myndigheterna att vi är beredda att öka kapaciteten, men vi behöver finansiellt stöd för det. Ingen sa nåt och nu plötsligt vädjar sjukhusen och läkarna om fler syrgastuber, säger han till BBC.

– Det här borde inte ha hänt. Som uttrycket säger: Gräv brunnen innan du är törstig. Men vi gjorde inte det.

ANNONS