De flesta våldtagna polisanmäler inte

Publicerad 2021-04-18

Våldtagna kvinnor vill sällan polisanmäla.

– Men de flesta som gör det upplever att de blir trodda och respekterade, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare för Storasyster.

Ingen vet säkert hur många våldtäktsoffer som går till polisen. När NTU, den nationella årliga trygghetsundersökningen, frågade hur många som anmält sexualbrott – allt från blottning och ofredande till våldtäkt - svarade var tionde ja. Man tror att fler än så är beredda att polisanmäla det grövsta brottet våldtäkt.

Storasyster, en förening som ger stöd till personer som utsatts för sexuellt våld, frågade varför man inte ville anmäla våldtäkt. Hälften svarade ”jag orkar inte”.

Minst var tionde svensk kvinna utsätts för våldtäkt någon gång under sin livstid, enligt en europeisk studie från 2012, men resultatet är osäkert.

– Att gå igenom rättsprocessen är en slitsam sak och många mår redan mycket dåligt, säger Cecilia Bödker Pedersen. De sociala konsekvenserna är stora om det kommer ut vad som hänt.

Möts av förståelse

Andra vanliga motiv var rädsla för att inte bli trodd, att utredningen skulle läggas ner och att man inte litar på polisen och domstolarna. Nästan lika vanliga var svaren ”jag vågar inte anmäla” och ”jag vet inte vem förövaren är”.

Men när de frågade kvinnor som hade anmält våldtäkten var de flesta positiva. De hade mötts av förståelse och upplevt en viss upprättelse, till och med när anmälan inte ledde till åtal.

– Gestaltningen av våldtäkter i media och populärkulturen är ett problem. Mest utrymme får de grövsta brotten och fallen där det inte gått bra, säger Cecilia Bödker Pedersen.

Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare för Storasyster.

De våldtäkter vi oftast hör talas om är de där våldet varit omfattande, och gärningsmannen okänd. Då känner inte den igen sig som utsatts i en relation utan att få fysiska skador och kan tänka att de inte utsatts ”på riktigt”.

Hur många kvinnor våldtas varje år i Sverige? Inte heller det vet man. Mörkertalet anses stort. Minst var tionde svensk kvinna utsätts för våldtäkt någon gång under sin livstid, enligt en europeisk studie från 2012, men resultatet är osäkert.

LÄS VIDARE