Ministerns varning: Ökning av lockdownterrorister

Publicerad 2021-12-28

Lockdowns kan ha ökat terrorhotet mot Storbritannien, det varnar den brittiska säkerhetsministern Damian Hinds.

Han säger att det är logiskt att människor som tvingats vara hemma har radikaliserats.

– En ökning av människor på en mörk resa, säger Hinds.

De brittiska restriktionerna med strikta lockdowns kan ha puttat fler människor över kanten till terror.

Att vara i inlåst i sitt hem leder till långa timmar framför datorn. Och långa timmar framför datorn leder till att människor radikaliseras. Det säger den brittiska säkerhetsministern Damian Hinds i en intervju med The Telegraph.

– Givetvis är det logiskt, när du har fler personer som tillbringar mer tid i sina sovrum vid sina datorer, så kommer du att få en ökning inom den mindre grupp människor som är på en mörk resa, säger Damian Hinds.

Minister Damian Hinds fotad utanför 10 Downing street.

Finns en tredje grupp

Islamistisk terrorism är fortsatt ett allvarligt hot, menar Hinds. Samtidigt säger han att de sett en ökning av antalet högerextrema terrorbenägna personer i Storbritannien.

Utöver dessa två finns en tredje grupp.

– Vi har även en del människor som man skulle kunna beskriva ha en blandad, oklar eller ostabil attityd, säger Damian Hinds.

– Ibland flörtar de med flera olika ideologier och olika grupper samtidigt. Det kan vara helt skilda, ibland väldigt olika typer av ideologier, säger Damian Hinds.

Stoppat sju terrorattacker

Sedan Hinds tillträdde som säkerhetsminister i augusti har två terrorattacker inträffat i Storbritannien. Vid den ena mördades parlamentsledamoten Sir David Amess. Den andra var en attack utanför ett kvinnosjukhus i Liverpool.

Enligt den brittiska polisen för kontraterrorism har de även stoppat sju terrorattacker i sent skede sedan pandemin startat.

Hur många av dessa som radikaliserats online säger man däremot inte.

Totalt har 23 terrorattacker avvärjts i Storbritannien de senaste fyra åren.

Utnyttjar restriktionerna

Liknande varningar har kommit från FN:s kontraterror-kommitté CTED. I en ny rapport skriver de att extremister försöker ”utnyttja pandemi-relaterade sociokulturella restriktioner som har lett till att människor runt om i världen är mer tid online”.

Extremister har enligt FN-kommittén stärkt sina ansträngningar för att sprida propaganda, rekrytera och radikalisera människor via digitala plattformar.

– Som ni vet, på internet, om du börjar på den här typen av nedåtgående spiral, kan det material som du kommer över och vilken typ av människor du kommer i kontakt med snabbt accelerera, säger Damian Hinds.

ANNONS