Gittan, 58, på plats på Filippinerna: Det är total förstörelse

Militär, polis och 18 000 hjälparbetare sätts in efter tyfonen

Uppdaterad 2021-12-20 | Publicerad 2021-12-19

Över 100 människor har dött. Elektricitet och telefoni har slagits ut på flera öar och myndigheter varnar för brist på mat och vatten efter Odettes framfart.

Dykinstruktören Gittan Norén, 58, låg och sov när supertyfonen drog in.

– Jag vaknade av att det bara brakade till och en palm föll ner intill huset, säger hon till Aftonbladet.

Över 300 000 människor tvingades fly från hem och turistanläggningar när supertyfonen Odette slog till mot turistön Siargao i torsdags.

Tyfonen, som är den kraftigaste som drabbat Filippinerna i år, har dragit in över flera öar sedan dess och lämnat stor förödelse efter sig.

Gittan Norén bor och jobbar på Filippinerna sedan fyra år. Hon låg och sov i sitt hus i staden Dauín på ön Negros när Odette drog in. Hon vaknade av att det brakade till när träd och palmer bröts av av de kraftiga vindarna.

Sen gick strömmen.

– Det var becksvart och man såg ingenting. Det var bara att ligga kvar och vänta tills morgonen innan jag kunde se vad som hänt, berättar hon.

Översvämningar och jordskred

Hon vaknade till vad hon beskriver som ett kaos. Massor av sönderslagna hus, fällda el- och telefonledningar och träd som låg som ved över både hustak och vägar. De fem färjor som trafikerar ön hade sjunkit i ovädret.

– Vi hade inget internet, inget telefonnät och ingen ström. Det är först nu efter två dagar som jag har kunnat kontakta min familj hemma i Sverige och säga att jag mår bra, säger Gittan.

– Det är två personer som har dött här av ett träd som föll över huset.

Hittills har 112 människor har bekräftats döda efter tyfonen, men den siffran kan fortsätta att stiga. Eftersom el och telefoni ligger nere har myndigheterna inte kunnat nå många i de värst drabbade områdena.

Tyfonen har orsakat jordskred och översvämningar och många invånare har tvingats ta sin tillflykt till härbärgen som myndigheterna har inrättat. Norra delarna av den näst största ön Mindanao är bland de hårt drabbade områdena och ön Dinagat uppges ha jämnats med marken.

– Väggar och tak slets sönder och flög av taken som papper av Odette. Vi har en sinande tillgång på mat och vatten. Elekricititet och telekommunikationer ligger ner, säger guvernören Bag-ao.

”Slagits i spillror”

Militär, polis kustbevakning och räddningstjänst – tillsammans med 18 000 hjälparbetare jobbbar med att röja upp och hjälpa alla nödställda efter katastrofen.

Gittan Norén säger att människor i Dauín har hjälpts åt att röja bort träd och annat bråte från gatorna. Men trots att mångas hem och försörjning har slagits i spillror av Odette är många vid förvånansvärt gott mod, säger Gittan.

– Det här kommer ju att ta flera veckor att bygga upp och på många platser kommer det att ta längre tid. Men den största känslan här nu är faktiskt att människor är glada att man har överlevt det här.

Tyfonen slår till samtidigt som landet också ska hantera coronapandemin. Det finns en oro att de omfattande strömavbrotten kan ha förstört covidvaccin när kylar och frysar slagits ut.

President Rodrigo Duterte, som besökt drabbade områden under helgen, säger att ekonomin är hårt ansträngd av coronapandemin men att regeringen ska försöka samla ihop pengar till områdena.