Kraftig smittoökning i Danmark – diskuterar restriktioner

Publicerad 2021-11-03

Coronasmittan ökar kraftigt i Danmark.

Nu vill flera experter att landet inför coronapass och munskyddsrekommendation.

Men då covid-19 inte längre klassas som samhällsfarlig sjukdom i Danmark är vägen till åtgärder inte lika enkel.

Den senaste veckan rapporterades 11 415 nya smittofall av covid-19 i Danmark. 248 personer är inlagda på landets sjukhus på grund av smittan.

Båda talen är de högsta sedan i februari, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Ökningen har dessutom gått snabbt.

Under förra veckan rapporterades 4 751 smittofall, och hälften så många som nu behövde sjukhusvård.

Den förändrade trenden har lett till krismöten.

Forskare vill återinföra munskyddskravet efter den kraftiga smittoökningen i Danmark.

Ger råd åt regeringen

Under gårdagen möttes den elva personer tunga epidemikommissionen som ger råd åt den danska regeringen. Gruppen kan exempelvis ge rekommendationer om nya restriktioner, eller andra åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Danmarks Radio, DR, har pratat med flera experter som anser att de höga smittotalen bör leda till åtgärder. En sådan kan vara att införa coronapass, anser Christian Wejse, lektor vid Institut for folkesundhed på Aarhus universitet.

– Coronapasset kan skapa utrymmen där det är relativt låg risk för att bli smittad, säger han.

– Samtidigt kan det motivera fler att vaccinera sig och testa sig, det tror jag att vi behöver just nu.

Samtidigt som smittan ökar så minskar nämligen vaccinationsviljan.

Nytagna covid-test fungerade som coronapass i april.

Munskyddsrekommendation

Andra experter tycker att en rekommendation om att bära munskydd i samhället kan vara aktuell.

– Det är flera smittade ute i samhället som vi inte känner till. Om alla bär munskydd i det offentliga utrymmet kommer det också att inkludera de som smittar utan att veta om det, säger Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssjukdomar vid Institut for klinisk medicin på Aarhus universitet, till DR.

Alla experter som radion talat med är dock inte eniga om att restriktioner bör införas ännu. De anser däremot alla att situationen är allvarlig och att smittoläget behöver kontrolleras noga.

Svårare att införa

Sedan danska regeringen den 10 september beslutade att sluta klassa covid-19 som samhällsfarlig sjukdom blir det svårare att snabbt införa restriktioner i landet.

Tidigare kunde regeringen införa åtgärder med kort varsel genom epidemilagen, men det kräver att covid-19 kategoriseras som samhällsfarlig sjukdom. Och att återinföra den kategoriseringen tycks flera partier inte särskilt lockade av i nuläget, enligt DR.

Åtgärder som coronapass och munskyddsrekommendation måste i stället numera godkännas av folketinget genom lagförslag från regeringen.

Två partier som Ekstrabladet har pratat med säger att de kommer att godkänna sådana lagförslag om smittskyddsmyndigheterna föreslår att de bör införas.