"Välfärdsfusket är allvarligt"

Anja Haglund/TT

Publicerad 2022-02-15

Finansminister Mikael Damberg (S) reagerar på välfärdsfusket. Arkivbild.

Försäkringskassan betalade ut en miljard till fuskare förra året. Men totalt tömmer välfärdsbrotten statskassan på betydligt högre belopp än så.

– Det är allvarligt, säger finansminister Mikael Damberg (S).

– Det hotar legitimiteten, och framför allt så riskerar det att de människor som är i behov av välfärdstjänster inte får sina pengar för att andra fuskar eller felaktigt utnyttjar systemet, fortsätter han.

Svenska myndigheter varnade i höstas för att kriminella rånar välfärdssystemen på stora belopp. När Försäkringskassan nu presenterar resultaten av sin kontrollverksamhet framgår att en miljard kronor förra året rann ur deras system innan bedragarna avslöjades.

Mörk lägesbild

Lägesbilden är mörk, enligt myndigheter som polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Staten påstås förlora flera miljarder kronor varje år på allt från assistansfusk till momsbedrägerier.

Enligt Mikael Damberg är frågan prioriterad av regeringen.

Han framhåller att Försäkringskassan, samt flera andra myndigheter, fått statsbidrag vikta för att bekämpa fusk i välfärdssystemet.

– Försäkringskassans arbete verkar ge effekt i och med att de upptäcker mer som är felaktigt och förhindrar fler utbetalningar – det är en ganska kraftig förändring de senaste åren, säger Damberg.

Koll på alla utbetalningar

Framöver ska kontrollen skärpas ytterligare när en ny myndighet för utbetalningskontroll inrättas under nästa år, enligt finansministern.

– Då får vi en myndighet som kan ha koll på alla myndigheters utbetalningar och därmed öka kraften i kontrollverksamheten.

TT: Vad kan den myndigheten göra som inte redan görs i dag?

– Vi tror att det är en av nycklarna till att få en mer systematisk kunskap om hur människor blåser eller fuskar med systemet. Den typen av information och datakörningar mellan olika system ger oss mycket större möjligheter att komma åt fusket, säger Mikael Damberg.

Parallellt pågår statliga utredningar om hur myndigheter mer effektivt ska kunna dela information med varandra, något som varit efterfrågat i flera år från myndigheternas sida.

Följ ämnen i artikeln