Enda svenska pilbågsmordet. ”Mördaren hade sett Rambo”

Uppdaterad 2021-10-16 | Publicerad 2021-10-15

Mord med pil och båge är extremt ovanliga i västvärlden.

I Sverige finns endast ett känt fall i modern tid, enligt professor Anders Eriksson.

– Men det är ett oerhört effektivt vapen om man använder skärande jaktspetsar, med klart snabbare förblödning än med ett skjutvapen, säger han.

Pilbågsmordet i norrbottniska Seskarö inträffade 1995. Några år senare publicerade Anders Eriksson, professor i rättsmedicin vid Umeå universitet, och två kollegor en artikel om mordet i Journal of Forensic Sciences.

– Det var en psykiskt sjuk ung kille som tog livet av en kollega. Han hade sett en Rambo-film och ville känna hur det var att döda en annan människa med pil och båge, berättar Eriksson.

Den 22-årige gärningsmannen sköt sin arbetsledare – som hade oturen att komma först till jobbet – på fem meters håll.

– Jag såg inte vem det var förrän jag hade skjutit, berättade 22-åringen under rättegången.

Offret i Seskarö föll ihop omedelbart då han träffades. Anders Eriksson berättar att pil och båge med skärande jaktspetsar är dödligare än skjutvapen:

– Det ger en snabbare förblödning genom att de skärande spetsarna ger en mycket större blödningsyta. Kulor från skjutvapen har i de flesta fall en diameter på sex till nio millimeter i diameter, medan vidden på de skärande spetsarna från spets till spets snarare handlar om cirka 30 millimeter. Det ger en mycket större skada och därmed en snabbare förblödning.

”Svårbemästrat”

Han är inte förvånad över medieuppgifterna om att fem av sju beskjutna personer i pilbågsattacken i Norge dog:

– Tvärt emot vad många människor tror så är jaktpilar klart effektivare än ett skjutvapen, om man träffar rätt, säger Eriksson.

Måste skytten träffa hjärtat?

– Nej, det jägare siktar på är bröstkorgen, där lungor, hjärta och stora kärl finns, alltså organ som är kraftigt genomblödda.

Förklaringen till att pilbågsmord är så ovanliga är att det är ett otympligt och svårbemästrat vapen, som dessutom inte är lätt att få tag på.

– Det kräver väldigt mycket träning för att kunna avfyra en pilbåge med precision, det är entusiaster som bemästrar detta. Det är mycket lättare att skaffa ett skjutvapen och trycka av. Om man är kriminell är det alltför otympligt att släpa på en stor pilbåge, men en pistol eller revolver kan man ha i fickan, säger Anders Eriksson.

”Mycket effektivt”

I USA är det vanligt att jägare använder pil och båge.

– De kan jaga även farligt vilt som grizzlybjörn och svartbjörn med pil och båge. Det är onekligen ett mycket effektivt vapen, säger Anders Eriksson.