Ukrainakriget ger ”guldrush” för kol och olja

Publicerad 2022-06-11

Oljebolagen gör rekordvinster i Ukrainakrigets spår.

Det har skapat en ”guldrush” för fossil energi.

Gamla kolgruvor öppnas på nytt – och klimatförändringarna riskerar att skena.

Följande är vedertagen vetenskap: för att klara Parisavtalet och undvika klimatförändringarnas värsta följder måste utsläppen drastiskt minska.

Och ny fossil energi stanna kvar i marken.

Under coronapandemin ansåg sig många regeringar i världen tvungna att fokusera på ekonomin och viktiga klimatåtgärder lades åt sidan.

Nu tycks historien gå igen.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till en energikris med skyhöga priser på bland annat bensin och diesel världen över. Något som satt spår – i rekordvinster för de stora oljebolagen.

”Utom räckhåll”

Enligt en ny rapport från forskargruppen Climate Action Tracker bevittnar vi just nu en global ”guldrush” för fossil energi.

”Det här riskerar att låsa in oss i ännu ett kolrikt årtionde och göra att Parisavtalets mål om 1,5 grader förblir utom räckhåll”, står det i rapporten.

Det borras efter ny olja till havs och till lands. Dras pipelines över Afrika. Och planeras för jättelika anläggningar för naturgas.

Oljeplattform i Norge.

Missade klimatmål

– Antagligen hjälper det här den kortsiktiga energiförsörjningen. Men ny infrastruktur, när den väl är byggd, kommer att finnas där i årtionden och vi kommer definitivt att missa klimatmålen, skriver professor Niklas Höhne vid New Climate Institute på Twitter.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Indien – mitt i en extremhetta som fått asfalten att smälta – planerar att återöppna 100 tidigare nedlagda kolgruvor.

– Tidigare stämplades vi som ”bad boys” för att vi främjade fossilt bränsle och nu hamnar vi i nyheterna för att vi inte levererar tillräckligt med det, sa landets vice kolminister Anil Kumar Jain vid en pressträff i maj.

Vita huset ilsknar

Samtidigt öppnar en ändrad skrivelse i ett kinesiskt måldokument för att kol kan spela en större roll för att täcka landets stigande energibehov under kommande år.

Enligt Climate Action Tracker är de nya satsningar på grön energi som samtidigt planeras långt ifrån tillräckliga för att kunna nå klimatmålen. Forskargruppen konstaterar att konsumenter världen över kompenseras för prishöjningar på bensin, trots att subventioner av fossil energi måste minska. Samt att fossilbolagen sällan beskattas för de jättevinster de nu gör.

Det sistnämnda har fått Vita huset att reagera.

”Upprörande”

– Det är upprörande att olje- och gasbolag kan dra fördelar och tjäna fyra gånger så mycket som de gjorde före kriget, säger Bharat Ramamurti, biträdande chef för National Economic Council, till CNN.

Under veckans klimatkonferens i tyska Bonn varnade USA:s klimatsändebud John Kerry för att Rysslands krig i Ukraina inte får utgöra en ursäkt för att förlänga världens beroende av kol – samtidigt som han kritiserade en rad länder för att inte leva upp till de löften de gav under COP26-mötet i Glasgow i november.