Morddömd man häktad för nytt brott: ”Kamp på liv och död”

Publicerad 2022-08-03

Luleå tingsrätt.

En man i 50-årsåldern häktades på tisdagen, misstänkt för en mycket allvarlig misshandel mot en närstående person.

Mannen dömdes för mord 2010 men släpptes ur fängelse 2017.

– Målsäganden har beskrivit det här som en kamp på liv och död, säger kammaråklagare Jonas Fjellström.

Brottet ägde rum i fredags kväll i Luleå kommun.

Mannen i 50-årsåldern ska ha utsatt en närstående person för mycket grovt våld. Offret är en vuxen man, närmare än så vill åklagaren inte uttala sig med hänsyn till den drabbade.

– Misstanken är att det sker helt oprovocerat. Skadorna kommer av allt att döma ge permanenta men. Men de är inte livshotande, såvitt jag vet är han inte kvar i sjukvården utan har fått komma hem, säger Jonas Fjellström.

Polishund användes vid gripandet

Den misstänkte gärningsmannen greps samma natt, i närheten av sitt hem. Polisen ska ha behövt använda ett visst mått av våld vid ingripandet, enligt åklagaren.

– Jag känner inte till de exakta detaljerna, men jag vet att polishund användes.

Under tisdagen häktades mannen av Luleå tingsrätt, misstänkt för synnerligen grov misshandel.

Åklagaren ansåg att det fanns risk att han annars skulle undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen, samt att mannen skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet.

Arkivbild på hundförare och hund.

Fick sänkt straff i hovrätten

Mannen har en historik av både grova våldsbrott och psykisk ohälsa. Han dömdes 2010 för att ha mördat en annan närstående person. Påföljden i tingsrätten blev 14 års fängelse men hovrätten sänkte straffet till 12 år för mordet.

År 2017 blev mannen villkorligt frigiven, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Sedan dess har mannen varit föremål för psykiatrisk tvångsvård. Inledningsvis sluten, därefter öppen.

”NN lider alltjämt av en allvarlig psykisk störning men sedan öppenvården kommit igång har situationen varit bättre med bland annat fungerande provtagning. Sjukdomsinsikten varierar över tid”, anförde chefsläkaren i det senaste beslutet från förvaltningsrätten.

”Återstår att kartlägga”

Efter att mannen frigavs 2017 har mannen inte dömts för något brott.

– Hans historik och psykiska mående återstår att kartlägga. Hittills har det inte varit fokus men det är förstås intressant för den fortsatta utredningen, säger kammaråklagare Jonas Fjellström.

Mannen förnekar misstanken om synnerligen grov misshandel. Däremot medger han att det uppstått ett gräl.

– De har hamnat på golvet men sedan har han egentligen gått därifrån. Några skador har han inte sett. Har det uppstått skador som han inte vet om så är det en olyckshändelse i bråket de har haft, säger advokat Mattias Jaldeby.

Följ ämnen i artikeln